2018

Föreningen Aktiva Seniorer i Borås

 

Resor 2018

 

Resa till Birgit Nilssons museum samt Skottorps slott

 

Efter en tidig samling vid Gustav Adolfs församlingshem åkte vi iväg i ett strålande varmt sommarväder till vårt första stopp, som var Kvibille Värdshus. Där blev vi serverade kaffe och goda smörgåsar samt pepparkaka med ädelost. Vi fick också möjlighet att köpa med oss ost från Kvibille mejeri.

Därefter for vi vidare till Birgit Nilssons museum i Svenstad, Västra Karup. på Bjärehalvön. Vi fick besök i bussen av en guide, som berättade hur de närmaste två timmarna hos dem skulle tillbringas. Vi delades upp i tre grupper för att få en fin guidad tur i Birgit Nilssons boningshus. Medan vi andra väntade på vår tur kunde vi gå runt i en fantastiskt fin utställning över hennes liv och karriär som firad operastjärna. Till vår hjälp hade vi hörlurar och kunde koppla in oss på många olika ställen, så vi kunde både se henne på film, höra henne sjunga och även berätta om sitt liv. Starten var ju inte så lätt för henne. Hennes far ville att hon skulle vara kvar på gården och ta över den, men hennes mor hjälpte henne via ett arv så att Birgit kom iväg till Stockholm. Där möttes hon av nya svårigheter med dirigenter m fl, som tyckte att hon inte hade tillräckligt med utbildning och kunskap utan att hon skulle stanna kvar på landet. Men Birgit Nilsson gav inte upp utan kämpade på och fick så småningom roller i operor och sedan var karriären på gång.

Birgit Nilsson var den sjunde generationen på gården och hon bodde gärna där på sommaren. Hon ville att barndomshemmet skulle finnas kvar, och museet uppfördes i enlighet med hennes egen önskan. Birgit Nilsson har där samlat mycket av sina scenkläder och många vackra smycken och andra föremål som hon fått genom åren. Museet invigdes 2010.

Efter besöket på museet var det dags för lunchbuffé på Åkagårdens golfrestaurang, innan vi åkte vidare till Skottorps slott. Slottet ägs sedan 2005 av Ingmarie och Thomas Müller-Uri. Ingmarie berättade mycket målande om slottets historia och framförallt om alla problem med att få Karl XI att gifta sig med Ulrika Eleonora av Danmark. Kungen försökte med än det ena och än det andra för att slippa, men den 6 maj 1680 gifte de sig på Skottorps slott, och vad som framkommit av dagböcker som kungen skrev blev äktenskapet mycket lyckligt. Efter kaffe och kanelbulle i Kungssalen gick vi över till slottets mejeri och kunde där smaka på 6-7 sorters olika ostar från gräddost till krutrök (den sistnämnda en riktigt stark ost lagrad i 3 år). Den mest kända osten som Skottorp tillverkar är nog Ambrosia. Så det blev en del ostar med hem härifrån också. Sedan bar det av hemåt i värmen efter en lång och trevlig dag.

 

Gunnie Bertilsson

 

 

Kinnekulleresa

Vi startade från Borås en solig morgon, och första stopp var ett gott förmiddagsfika på Café Nordpolen i Vara. Hela dagen såg vi underbar natur: Gula rapsfält, ännu gulare maskrosfält, blommande fruktträd och massor av hästar.

Vår eminente guide Ewert hämtade vi upp i Skara kl. 10, och sedan guidade han oavbrutet - helt fantastiskt! Han kallar sig själv historienörd, och vi fick många årtal, namn och berättelser om kungariket Sverige i stort och om landskapet Västergötland i synnerhet. Historien om hur vårt land kristnades håller på att skrivas om - till Västergötlands fördel.

Vi åkte genom Götene som inte bara är en rik jordbruksbygd utan också har företag som Arla och Dafgård. Forshems vackra kyrka från 1100-talet med alla dess reliefer var väl värd ett besök.

Kinnekulle består av platåberg (som jag inte kommer ihåg alla olika delar av), men en enkel uppbyggnad av det kunde ses på Stenmuseét i Falkängarna. Där finns en hantverksgata med många olika konstnärsbutiker. Solen fortsatte att skina, vi åt glass, tittade runt och gick även till hamnen och njöt!

Kinnekulle har växtzon 1 och varför vet ingen, men det gör att det är väldigt grönt, nästan tropiskt ibland. Ramslöken såg vi bara knoppar av, men fick veta att bara en vecka senare är det alldeles vitt.

Vi passerade Hellekis och Råbäcks säteri, det senare med ett eget stationshus för de kungliga som brukade besöka stället - på "den gamla goda tiden".Vi såg Munkängarna där många människor än idag har picknick och varifrån det utgår flera naturstigar.Vid ett stort kalkstenbrott gick vi ur bussen och beundrade utsikten över bl a Vänern. Lunch på Kinnekullegården smakade utmärkt och även ögat fick sitt i form av hänförande utsikt!

På hemvägen stannade vi vid Husaby kyrka med vackra träsniderier och en källa där Olov Skötkonung döptes på 1000-talet.Vi åkte genom flera vackra byar, Kinne-Kleva var en av dem.

En toppen dag! Tack till Harry som planerade och Åke som hoppade in, till Lars-Bertil, vår duktige chaufför, och till Ewert, vår intressante guide!

 

Vi som var med //Britt Ringqvist

 

 

 

På resa till Hornborgasjön

 

Gunnie Bertilsson hälsade en vårvintermorgon 20 aktiva seniorer välkomna till en tur till Hornborgasjön.Där besökte vi först Löfwings Ateljé. Till kaffe och fralla berättade Göran Löfwing om den pågående utställningen, som tagit tre år att få klar. Han berättade också om att tranorna är utrustade med en värmeväxlare, som gör att de inte fryser när de tillbringar natten på isen

Emelie Ek berättade om hur Ateljén kom till och hur Göran tidigt visste att det var måla han ville göra. Redan som 8-åring hade han sin första utställning. År 2000 fick han i uppdrag att måla alla fonder till Historiska Museéts permanenta utställning, ” Natur i Sverige”. Numera driver han tillsammans med sin hustru Löfwings Ateljé och Krog.

Efter att ha beundrat utställningen och den gamla ateljén begav vi oss till Åsle Tå, där lunch väntade. Mätta och belåtna fick vi en guidad tur på Tågatan. Solen lyste, Korlaforsen porlade och marken var på vissa ställen täckt av snödroppar. De små husen byggdes på allmänningen under 1700 och1800-talen och är Sveriges största samling av backstugor. Det äldsta var bara sex kvadratmeter stort eller litet. Här fanns också en smedja, kvarn, visthusbod och lantbruksmuseum.

Eftermiddagskaffe med drömtårta inmundigades på Falbygdens Ost, som numera är en osteria, eftersom man inte har något mejeri längre utan lagrar och förädlar ost .När vi smakat och köpt det vi ville ha, var det dags för hemfärd. Solen lyste fortfarande, när vi tackade både chauffören Andreas och Gunnie för en lyckad dag.

 

Birgit Nilsson