Resor

Föreningen Aktiva Seniorer i Borås


Resor

 Anmälan till vårens resor kan göras till kansliet  tel 10 03 70.




Julmarknad på Wapnö gård

 

Det hade snöat under natten, och på morgonen var det några minusgrader. Därför drog sig de FAS-medlemmar, som väntade på julmarknadsbussen, mot Gustav Adolfs församlingshem för att söka skydd mot den kalla vinden. Ja några gick till och med in i huset och väntade bakom entrédörrarna.
Bussen kom, och alla skyndade över gatan för att ta plats inför resan till Wapnö.

Reseledaren Gunnie Bertilsson prickade av de sista resenärerna och informerade sedan om resan.

Det blev en lugn färd genom ett landskap, som mestadels fått ett pudertunt snötäcke. På utsatt tid, kvart över tio, var vi framme vid gästgivargården i Kvibille, där det vankades kaffe och goda smörgåsar med bl a den lokala osten.

Sedan fortsatte vi resan mot slutmålet, Wapnö gård strax utanför Halmstad. Drygt tre timmar hade vi på oss att besöka julmarknadens alla utställare i olika byggnader på området. Där fanns hantverkare med alla slags produkter inte bara sådana med julanknytning. fast visst förvånas man över hur olika tomtar kan se ut.

















Den lotterisugne hade börjat sin odyssé redan utomhus och hade sedan flera alternativ.

I växthuset fanns det mycket matnyttigt att hämta, och avsmakningarna verkade aldrig ta slut. Det gällde ju bara att inte provsmaka för mycket inför den stundande jultallriken.










En sväng bort till stallet och kossornas BB kunde man också hinna med före samlingen i slottets restaurang. Där kändes det skönt att vara inomhus och slippa den isiga halländska vinden.

Klockan två hade vi slagit oss ner vid de väntande borden på andra våningen. Efter några minuter kom julmustflaskorna på borden. Nu väntade vi bara på jultallriken, där varm och kall mat skulle finnas. Skulle man börja med den varma maten, medan den ännu var varm? Annars blev ju allting kallt. Tiden gick, och vid halv tre gick Gunnie för att leta efter maten. Hon kom tillbaka med besked om att tallrikarna tagit slut!!. Hon hann med ytterligare besök i köksregionerna, innan vi fick våra tallrikar fem över tre tillsammans med en ursäkt över förseningen. Men nog borde man väl ha förvarnat oss om att vi skulle få vänta?













Nåväl, maten smakade bra, och på utsatt tid, dvs 16.00, var vi tillbaka i bussen för återresa till Borås.

Tack Gunnie för ett som vanligt bra reseledarskap. Det var inte ditt fel att maten lät vänta på sig. Du gjorde vad som behövdes och mer till.

 

Rolf Bååth

 



                                 Resor våren 2020


Falkenbergsrevyn ”Hårfint”

Torsdag 13 februari och fredag 3 april


Vi startar från Gustav Adolfs församlingshem och åker direkt till Falkenberg. Vi börjar med en lunchbuffé kl. 13.30 hos Restaurang SiSi. Restaurangen ligger vägg i vägg med revylokalen.

Revyn börjar kl. 15.30 och i vinter bjuder Falkenbergsrevyn på en riktigt hårresande historia, därav namnet ”Hårfint”. De kommer bl a att skoja om Trumps uteblivna Danmarksresa, britternas vankelmod kring BREXIT, det nya rökförbudet och mycket mera.  Som vanligt blir det också mycket musik, sång och dans. Vi har biljetter på raderna 5-7.

Avresa:  Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 11.45 med återkomst ca kl. 20.30.

Reseledare:  Gunnie Bertilsson

Telefon: 0707 86 82 18

Pris:  775 kr. I priset ingår bussresa, biljett, lunchbuffé inkl måltidsdryck och kaffe.

Anmälningsavgift: 100 kr

 



Åkersta vin och Spirituosa Museum i Sexdrega

Tisdag 3 mars


Resan går till Sexdrega, där vi ska besöka Åkersta Vin och Spirituosa Museum från1886. Här tillverkades Sexdregas mousserande punsch. Museet är helt intakt från 1897, då dörren stängdes för spritförsäljning. Affären i sekelskiftesvåningen är bevarad i samma skick som under de år som vin- och spritförsäljningen var igång. Historien om alkoholförsäljningen i det lilla samhället i Svenljunga kommun blev inte längre än 11 år. Sedan nedläggningen har butiken slumrat i sin 1800-talsskrud. Innehållet i fat och flaskor har dunstats bort. Här blir vi guidade, medan vi dricker kaffe.

Resan fortsätter vi till Glasets hus i Limmared där vi äter lunch och blir guidade i museet. Därefter åker vi hem till Borås förmodligen både mätta och fulla med intryck från en gammal tid.

Avresa: Från Gustav Adolfs Församlingshem k.l 0800 med återkomst kl. 1500.

Reseledare: Harry Lundbäck

Telefon: 0706 89 91 31

Pris: 550 kr. I priset ingår resa, morgonkaffe, entréer, lunch och guidningar.



ANDREW LLOYD WEBBER gala i Vara Konserthus

Fredag 6 mars

 

Andrew Lloyd Webbers arbete är fullt av känslor, det är det som gör hans musik så älskad. Kärlek, förförelse, romantik, humor, ilska, girighet, mod, hopp och inspiration. Alla dessa känslor förenas i denna hyllningsgala.

Andrew Lloyd Webber Gala är hyllningsshowen som hedrar en av vår tids största musikalkompositörer.

Kvällen förgylls med ett urval från hans mästerverk som The Phantom of the Opera, Cats, Jesus Christ Superstar, Evita, Sunset Boulevard, Starlight Express m.fl

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 17.45 med återkomst ca kl. 23.15.

Reseledare: Åke Ekvad

Telefon: 0703 50 54 50

Pris: 1125 kr. I priset ingår biljett, resa samt räksmörgås alt. ostbricka och dryck  i pausen.

Anmälningsavgift: 200 kr




Studiebesök på Borås Energi och Miljö nya kraftvärmeverk på Sobacken

Torsdag 19 mars


Vi gör studiebesök på Borås nya kraftvärmeverk som drivs med biobränsle. Det är en miljardsatsning som levererar dubbelt så mycket el och 20 procent mer värme med samma mängd bränsle som gamla Ryaverket. Besöket börjar med kaffe och vi blir indelade i tre grupper som blir  guidade i anläggningen.

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 09.30 med återkomst  kl.12.30.

Reseledare: Harry Lundbäck

Telefon: 0706 89 91 31

Pris:160 kr. I priset ingår bussresa, förmiddagskaffe och guidning.

Anmälningsavgift: 100 kr

 




Till Småland när våren är på väg

Torsdag 26 mars


Småland är rikt på skog. I gränstrakterna mellan Västergötland och Småland upptäckte konstnären John Bauer en gång sina sagoskogar. I dessa trakter gör vi vår första rast på resan, inte för att vandra i skogen utan för ett uppfriskande busskaffe.

Sedan bär det av till ett av de gamla ”små landen”, som kallas Njudung med mera leende skog (i varje fall sommartid), ett land som inspirerat konstnärer tiderna igenom. Eva Spångberg bodde och verkade där i Gamla Hjelmseryd, och vi får se prov på hennes alster. Den gamla kyrkan från 1100-talet var bara en ruin för hundra år sedan, men med stor omsorg och kärlek kunde den återuppstå och är numera ett rum för ett rikt gudstjänstliv. Kyrkan förvaltas av Hjelmserydsstiftelsen, som guidar oss där och sedan välkomnar oss till den närbelägna gamla prästgården, där man har dukat upp till lunch för oss.

Vårt nästa mål på färden är Norra Sandsjö kyrka, som också härstammar från 1100-talet men byggdes om på 1600-talet. Då fick den en förnämlig inredning som takmålningar och en praktfull predikstol utförd av en boråsare. Vi får sakkunnig guidning i kyrkan. Så styr vi kosan norrut till Värnamo för en lockande paus i Apladalen. Där serveras vi kaffe med våffla, eftersom vi gör resan dagen efter Våffeldagen. Så kan vi, förhoppningsvis mätta och nöjda, ha en skön hemresa till Borås.

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl.08.15 med återkomst ca kl. 18.00.

Reseledare: Lennart Nordquist och Bengt Arvidsson

Telefon: 10 29 25 och 0703 15 31 25 resp 15 73 10

Pris: 600 kr. I priset ingår resa, guidningar, för- och eftermiddagskaffe samt lunch.




Natur och kultur

 

Onsdag 22 april

 

Resan går till Vänersborg med omnejd. Halvvägs stannar vi till för kaffe och bulle.

Vi kommer att besöka följande platser.

Kungajaktsmuseet  Älgens Berg är beläget  i ekoparken Halle-Hunneberg. Det är ett upplevelsecentrum, som berättar om älgen, om bergens natur, fängslande kulturhistoria och kungajakt. I museets ekoparksutställning finner du nyttig information om sevärdheter och aktiviteter som inspirerar till utflykter.

Ronnums Herrgård. En anrik hotell och konferensanläggning i historisk miljö, tidigare knuten till bruket men nu fristående. Här äter vi lunch.

Vänersborgs museum. Sveriges äldsta museimiljö – ett British Museum i miniatyr Här får man följa spåren av 1800 talets upptäcktsresande bland egyptiska sarkofager, afrikanska fåglar, kinesiskt porslin, europeisk konst, nordiska djur och mineraler. Besöket inleds med en intresseväckande föreläsning, Därefter blir det tid att ströva fritt.

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 0900 med beräknad återkomst ca kl. 1600.

Reseledare: Åke Ekvad

Telefon: 0703 50 54 50

Pris: 625 kr. I priset ingår resa, förmiddagskaffe,  lunch, entréer och guidningar.

Anmälningsavgift: 100 kr.

 


Resa till Karlskrona                INSTÄLLD P G A FÖR FÅ ANMÄLNINGAR!!

Torsdag - fredag  14 -15 maj

 

Vi lämnar Borås vid Gustav Adolfs Församlingshem kl. 07.00 för att åka ner till Karlskrona med ett kaffestopp nära Växjö. Vi äter lunch på Utkiken i Karlskrona. Sedan är det dags för rundtur med buss i staden med guide, och vi får information om stadens historia.

Efter detta blir det incheckning på First Hotel Statt och gemensam middag på kvällen,

Frukost på hotellet och kl. 09.00 besöker vi Marinmuseet, där vi får ta del av gamla varvstraditioner och marin historia. Sedan får vi se repslagarbanan med Wasaskjul och Polhemsdocka.

 Avresa:  Från Gustav Adolfs Församlingshem kl.07.00 14 maj med återkomst ca kl. 18.00 15 maj.

Reseledare:  Ulf Bjursten  och Eivor Sülla

Telefon: 0705 26 81 28 resp 0704 55 79 39

Pris: 2 500 kr. I priset ingår resa, guidningar, hotellövernattning, två luncher,      

middag, för- och eftermiddagskaffe.

Anmälningavgift: 100 kr



 Alaska, ön utanför Strömstad

Onsdag 27 maj


Denna resa går norrut genom Bohuslän till Strömstad, där vi med egen chartrad båt ska ta oss till Nord Långö eller Alaska, som ön mest kallas numera. Båtresan tar ca 20 minuter och går inomskärs.På väg till Strömstad stannar vi vid Rasta i Håby, där vi dricker förmiddagskaffe och äter en smörgås.

Alaska skapades av guldgräverskan Hilma Wounsch-Svedal, när hon som 60-åring återvände hem till Sverige. Hon sökte lyckan i Alaska i USA under guldruschen och levde ensam i vildmarken där i 15 år. Då hon kom tillbaka till Sverige bosatte hon sig på Nord Långö och skapade en fascinerande trädgård gjord av stenar, snäckor och cement. Vi kommer att få en guidad visning på ön, och vi äter också vår lunch där.

Efter drygt två timmar på Alaska tar vi båten tillbaka till Strömstad och går på bussen igen. Vi åker hemåt men stannar vid Vitlycke museum, där vi ska dricka eftermiddagskaffe. Det finns också gott om tid att gå runt och se på hällristningarna. Vid 17-tiden lämnar vi Vitlycke och far vidare till Borås.

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 07.30 med återkomst ca 19.30.

Reseledare: Gunnie Bertilsson

Telefon: 0707 86 82 18

Pris: 950 kr. I priset ingår bussresa, för- och eftermiddagskaffe, lunch inkl måltidsdryck och kaffe samt guidning på Alaska.

Anmälningsavgift: 100 kr

 

Läckö slott med omnejd

Onsdag den 3 juni


Resan startar 08.00 och efter fika på Café Nordpolen i Vara åker vi via Jung till Resville kvarnby,där ån Flian bildar en serie vattenfall. Mitt i byn forsar vattnet i det största fallet. Där finns förutomtre kvarnar även en vacker gammal stenbro. Den idylliska lilla byn brukar kallas för ”Sverigesvackraste Hôla”.

Vi fortsätter förbi Lidköping på vackra, slingrande vägar till Kållandsö. Där tronar Läckö slott medsin 700-åriga historia. Slottet har röstats fram som Sveriges vackraste slott. Vi guidas runt i de uniktbevarade barocksalarna med underbar utsikt över Vänern.

Därefter fortsätter resan till Spikensfiskeläge. Spiken har månghundraåriga traditioner som fiskeläge och i början av 1980-talet byggdeshamnen ut till en av Sveriges största insjöfiskehamnar. Där finns även Restaurang Sjöboden somhuserar i en ombyggd gammal fiskebod. Restaurangen finns med i White Guide, en förteckning

över 200 av Sveriges bästa restauranger. Vi kommer att avnjuta en smaklig fisklunch anrättad på i huvudsak lokala råvaror.

På hemvägen hinner vi med en rundtur i Lidköping, där vi bland annat beser Limtorget med sin gamla bebyggelse som klarade sig undan en förödande storbrand i mitten av 1800-talet samt Magnus Gabriel de la Gardie's gamla jaktslott. Stopp görs sedan vid Stora Levene med sin medeltida kyrka och Sveriges högsta runsten samt vid närbelägna Sparlösa runsten, som anses varalandets finaste.

Eftermiddagsfikat intas på retrorestaurangen Liljedahls i Nossebro, och innan vi åter styr kosan mot Borås tittar vi på den unika, oförstörda bebyggelsen från 50 – 60-talen längs huvudgatan.

Avresa: Från Gustav Adolfs Församlingshem kl 08.00 med återkomst kl 18.00.

Reseledare: Brita Sundström.

Telefon: 0705 61 59 84.

Pris: 750 kr. I priset ingår bussresa, guidningar, för- och eftermiddagsfika samt lunch.

Anmälningsavgift: 100 kr.