Startmöten

Föreningen Aktiva Seniorer i Borås


Tidigare Startmöten


År 2019Startmöte 9 januari


120 medlemmar hade infunnit sig i Parkhallen, när Lotta Löfgren-Hjelm hälsade välkommen till vårterminens startmöte. Hon presenterade funktionärerna i styrelsen, i olika grupper samt på kansliet, och hon nämnde också vilka personer, som representerar föreningen i pensionärsråden.

Sedan serverades kaffe med dopp, och därefter var det dags för eftermiddagens underhållare.

Pianisten, vokalisten och entertainern David Carbe bjöd på ett 40 minuter långt musik program. Där ingick några av Robert Wells klassiker, Charlie Normans Anitras dans och Route 66 men också Ted Gärdestads För kärlekens skull,  Presleys Blue Sued Shoes och ett rockigt medley av klassisk musik. Programmet blev mycket uppskattat.

När David Carbe avtackats skedde dragning i lotteriet,innan försäljningen av vårens resor avslutade programmet.

ÅR 2017

Startmöte i snökaos

Tidningarna hade på sina löpsedlar förberett oss på årets första snökaos, och mitt i detta skulle FAS startmöte  äga rum. Snöstormen hade väl passerat sin kulmen, när ett antal tappra och förväntansfulla medlemmar äntrade bussen på Södra Torget med sikte på Parkhallen. Hur många skulle våga sig ut i sådant väder? Det visade sig att FAS-folket är av sådant skrot och korn, att man inte rädes dåligt väder. Styrelsen kunde glädja sig åt att ett drygt hundratal personer tog plats vid långborden i hallen.


Det kändes skönt att få några värmande välkomstord av vår ordförande, Lotta Löfgren-Hjelm. Hon påpekade att alla de närvarande gjorde skäl för att vara aktiva och fulla av lust att ta vara på det föreningen erbjuder. Hon påminde även om de goda möjligheter vi har i Träffpunkt Simonsland, där nu 47 föreningar möts i en trivsam och berikande atmosfär. Där är ju vår förening väl hemmastadd sedan första stund. På sedvanligt vis kunde styrelsen så gott som fullständig (den ende som saknades var bridgens eldsjäl Torbjörn Corbé) ställa sig på rad och presentera sina skilda ansvarsområden. Sekreteraren Rolf Bååth gjorde det sin vana trogen på vers. Den låter han välvilligt oss ta del av: 


Sekreterarens tid är hård, / många rader skall skrivas. / Går nu hem från träffpunktens gård / för att vid datorn sen trivas.

Punkterna följer sin vanliga ban, / snart är det dags att e-posta, /Skriver nu det som han är van. / En vers han brukar bekosta.

Skriver kalendern på hemsidan in, / hoppas att någon den läser. / Då blir han glad i sitt sinn, / annars han suckar och fräser,

Lägger för FAS-Aktuellt upp en plan, / hoppas på texter så långa.  Mejlar väl annars endera dan / till Åke och Lennart som aldrig är vrånga.

Plötsligt han handen i håret drar, / börjar att sakta fundera. / Han skrivit för FAS i tio års dar. / En gång blir det ej mera.


Därefter var det dags för den lekamliga spisen, som vi härligt nog inte behövde betala extra för. Det blev gott kaffe och en underbar bananbakelse.


Lotta kunde så släppa fram dagens gäster, som var kära bekanta för somliga. Det var inga mindre än ”Hisingens nationalorkester”, fick vi höra och trivas med, ett musikantiskt gäng från Göteborg. De hade vågat sig ut i snöovädret för att roa oss en stund. Det kunde också den här gruppen, som kallar sig ”Vier Brillen”. De hade noterat och gladde sig åt att se sina färger gult och svart på FAS:s emblem - det flitiga biet. Själva förknippar de sina färger med Hisingsklubben Häcken. Deras låtar har en genuin fläkt av det saltstänkta och slagfärdiga Göteborg. Bandet har hållit på i 22 år och har producerat 200 låtar under åren. Bara en har blivit prisbelönt, och den fick vi höra allra först. Den handlar om hur man klarar sig i Göteborg och har en refräng som manar ”Alle man” att ”Sluta tjöta - Bröta på”. De glada musikanterna och familjefäderna kan se sig som ”Grabbar som vabbar” och har nu nått en sådan livets mognad att de kan stämma upp en hyllningssång till ”Tanten”. En fasansfull upplevelse målades upp i en bejublad sång om att tvingas till ”Tio timmar i Ullared”. Sångarglädjen kunde man inte ta miste på, inte heller en sann kärlek till språket, särskilt dess vitsiga variant i Göteborg. Här var det både rim och reson, ja, verklig språkekvilibristik. Vi fick vara med om en oförglömlig stund mitt i det goda livet, där våra musiker inte drog sig för att i sitt slutnummer erinra om att ”Vi ska alla dö en gång”, tänkvärt och balanserat framfört. Det blev ett extranummer också som påminde oss om att man styrd av reklam kan få oss ”I drömfabrikens våld”.


Efter detta bejublade framträdande väntade det som de flesta nog sökt sig till Parkhallen för, nämligen att ställa sig i kö för att försäkra sig om en plats på någon av de resor som ska göras under den nu påbörjade terminen. Några restplatser går nog ännu att uppbringa för den som missade vårt startmöte. Det blev en vällyckad händelse en dag som annars präglades av yrväder och snöglopp.


Text: Lennart NordquistÅR 2018


Välbesökt startmöte

Vårterminens startmöte på Parkhallen lockade rekordpublik. Inte mindre än 164 medlemmar deltog. Föreningens ordförande Lotta Löfgren-Hjelm hälsade alla välkomna och informerade om vårens månadsträffar. Därefter presenterade övriga styrelsemedlemmar sina verksamheter. Efter kaffe med dopp var det så dags för Marita och Beppe Viström från Hjo att underhålla med nostalgiska låtar från 1950 - 1976.  Det blev både sång, fiol, gitarr och munspel. På den omväxlande repertoaren stod melodier som framförts av Cacka Israelsson, Harry Belafonte, Anna Öst, Johnny Cash, Creedence Clearwater Revival, Stefan Demert och Ted Gärdestad. När de glada musikanterna avtackats, var det så dags för den obligatoriska lottdragningen på kaffebiljetterna, innan försäljningen av vårens resor avslutade sammankomsten.


Rolf Bååth
Startmöte i Parkhallen.

På höstens startmöte i Parkhallen hälsade ordföranden Lotta Löfgren-Hjelm 150 personer välkomna. Hon presenterade styrelsens ledamöter och höstens resor kommenterades. Efter kaffe och wienerbröd var det så dags för dagens underhållare, föreningens egen trubadur Henrik Westling. Han framförde både egna och andras visor, och dagens tema var djur. De närvarande fick höra visor om möss, baciller, sniglar och bin, och annorlunda tolkningar av några av bröderna Grimms sagor framfördes också. Sist berättade Henrik Westling på vers om ett unikt släktforskningsprojekt. Efter chokladlotteri var det så dags för den traditionella försäljningen av höstens resor.


Rolf Bååth


År 2016


När oxveckorna kommer…

I det gamla bondesamhället talade man om de hårda ”oxveckorna”, som kom efter julhelgens sköna ”sötebrödsdagar”.  Är man nu i vår tid med i FAS, så behöver man inte frukta för vad som följer på ett juluppehåll. Om man inte visste det förut, så gav terminens startmötegott hopp om både härliga och frestande aktiviteter.

I vanlig ordning hade styrelsen inbjudit till Parkhallen. Även om det blev ett startmöte utan räksmörgås, så bjöds vi i alla fall på ett trevligt program. Man kände förväntningar i luften när vår ordförande Lotta Löfgren-Hjelm hälsade alla välkomna.  Hon bjöd styrelsens ledamöter att paradera på scenen, var och en med en kort presentation av sitt ansvarsområde.

Sekretaren Rolf Bååth har sin egen stil. Hans inlägg kom på klingande vers. Det återges här in extenso, eftersom det inte bara är ett prov på Rolfs skaldekonst, utan även ger en del matnyttig information.

På startmöten jag stått sedan 2006.

Det är inte något spex

att vara föreningens sekretär.

Men det mer på krafterna tär

att vara tidningsredaktör

med fyra nummer som sig bör.

Hemsidan skall jag uppdatera

med aktuellt, resor, möten m m.

Till BT jag skickar seniorkalender

med allt som i föreningen händer.

Men ett tillägg måste jag göra.

Använd nu ert bästa öra.

Från februari blir det inte seniorkalender varje vecka

för BT tycker att en gång i månaden får räcka.


Den underhållning vi vid detta möte fick ta del av gavs av ”Metrokvintetten”, som är Borås äldsta dansorkester med imponerande 60 år på nacken.  Den ende som är med sedan starten är trummisen Bengt Nyberg, Han anses som ”slagfärdig” än, enligt den trevliga presentation som pianisten Jan Reinholdsson gav mellan låtarna. I bandet ingår även två gitarrister och en saxofonist. Det märktes att publiken njöt av de hållbara örhängen som musikerna framförde med härligt gott humör. Man kan nämna låtar som ”Over the Rainbow”, ”Darling” och ”Nancy”. Evert Taubes ”Nocturne” hade blivit till en bossa genom två (andra) göteborgares försorg, och man togs också med till Stockholm i Tore Svaneruds låt ”Södermalm” från 1945. Som avslutning spelades ”We Meet Again”, men publiken gav sig inte utan att ha fått lyssna till ett extranummer.

Då kunde ett efterlängtat nummer på dagens program ta sin början, det vill säga försäljningen av platser på föreningens utannonserade resor. De skulle gå till olika resmål: företag, museer och intressanta platser. De flesta av resorna lockade redan vid startmötet många deltagare.

Även på hemmaplan har FAS ett späckat utbud, vilket alltsammans gör att det finns möjligheter att finna något att fylla många av de dagar som stundar i det här årets ”oxveckor”.


Lennart Nordquist


 

                       


                     
År 2015


Startmöte 12 januari

175 medlemmar hade infunnit sig till startmöte och reseförsäljning  i Parkhallen. Föreningens ordförande hälsade välkommen och berättade om färdigställandet av de nya lokalerna på Viskastrandsgatan. Därefter framträdde föreningens sångkör Fasetterna med tre Taubemelodier, innan det var dags för styrelsens ledamöter att presentera sig.

Två ungdomar från Kulturskolan, Amanda Järverfelt och Samuel Dawson, underhöll med  sång och gitarrspel, och därefter var det dags för den traditionella räkmackan.

Mötet avslutades med försäljning av vårens resor och industribesök.


Startmöte 27 augusti


Trots det miserabla vädret hade 160 medlemmar infunnit sig i Parkhallen för att få reda

på vad  föreningen hade att erbjuda inför hösten. Ordföranden Lotta Löfgren-Hjelm hälsade alla välkomna till startmötet och hoppades på stor anslutning vid föreningens

tjugo-årsjubileum den 3 oktober. Hon informerade också om höstens nyhet, månadsmötena, som börjar den 16 september. Styrelsens ledamöter presenterade sig och informerade bland annat om höstens resor. Sedan talade professor Fredrik Ståhl om högskolans projekt om livsstil och ärftlighet, innan det var dags för kaffe och räksmörgås. Slagsverksvirtuosen Viorica Ceurila fascinerade alla med sin

fingerfärdighet, varpå mötet avslutades med försäljning av höstens resor.
ÅR 2013Startmöte 9 januari 2013

Föreningen har inlett vårterminens verksamhet med startmöte på Ribbingsgården. Ordföranden Ulf-Göran Privér hälsade de drygt nittio

åhörarna varmt välkomna, och därefter presenterade styrelseledamöterna det viktigaste i vårens verksamhet. Sedan serverades kaffe och

en god räkmacka, innan trubaduren Fredrik Berg intog scenen och framförde ett uppskattat visprogram. Bellman är Fredrik Bergs favorit

men i repertoaren hade han även Cornelis Vresvijk, Evert Taube och Georg Riedel. Att Fredrik Berg är uppdaterad visade han genom att

föredra alster av Lars Winnerbäck, Olle Ljungström och Mando Diao.


Startmöte och reseförsäljning

Den 28 augusti 2013 inledde Föreningen Aktiva Seniorer  sin hösttermin med det sedvanliga startmötet. Som vanligt var mötet mycket välbesökt, mer än 150 medlemmar hade mött upp och fyllde stora salen på Ribbingsgården. Ordföranden Lotta Löfgren-Hjelm hälsade alla välkomna och passade på att efterlysa flera funktionärer till föreningens olika aktiviteter. Vidare presenterade styrelsens medlemmar sina respektive ämnesområden. Efter välkommet kaffe och god räksmörgås vidtog anmälan till och försäljning av höstens resor och studiebesök. De brukar snabbt bli fullbokade – det finns, som namnet säger - mycket aktiva seniorer i föreningen!


Henrik Westling


ÅR 2012


Startmöte 11 januari 2012

Föreningen har inlett vårterminen med startmöte på Ribbingsgården. 120 medlemmar hade infunnit sig och hälsades välkomna av föreningens ordförande Ulf-Göran Privér. Sedan presenterades vårprogrammet av styrelsens olika ledamöter, innan det var dags för kaffe och räksmörgås. Därefter blev det högklassig musikalisk underhållning av Birgitta Fernström och Leif Lundberg, som bjöd på ett varierat och mycket uppskattat visprogram. På repertoaren fanns bl a Bellman, Ruben Nilsson, Taube, Afzelius och Adolphsson.

Rolf Bååth


ÅR 2010
Startmötet 12 januari 2010

Vårterminens startmöte ägde rum i Parkhallen med 170 FAS-medlemmar närvarande. Rolf Ohlon hälsade välkommen och presenterade styrelsens medlemmar, som även informerade om kommande aktiviteter. Efter dragning i lotteriet och kaffedrickning var det dags för ett entimmesprogram om Edith Piaff med Marie Arthurén och Göran Åhlfeldt. Det blev en fantastisk melodikavalkad genom den franska sångstjärnans korta men intensiva liv.

                 

Startmötet 2 september 2010

Höstens startmöte ägde rum 2 september i Parkhallen, och 120 medlemmar hade infunnit sig. Mötet inleddes med att föreningens ordförande Ulf-Göran Privér hälsade välkommen, och därefter presenterade de olika styrelseledamöterna sig och sina ansvarsområden. Efter kaffepausen framträdde skådespelaren och regissören Ulf Dohlsten. Han gav oss glimtar från sin uppväxt och från sin långa teaterbana. Speciellt intressant var det att höra om televisionens verkliga långkörare Hem till byn, som visades i olika omgångar 1972 -2006. Den blev Dohlstens entrébiljett till teatervärlden. Framställningen var kryddad med humor och blev mycket uppskattad av åhörarna.


Nu sparkar vi igång igen…

Det nya FAS-året startade i Parkhallen torsdagen den 13 januari 2011. Folk i allt större antal vällde in och borden räckte inte till utan ytterligare några fick i all hast ställas i ordning.

Så var det dags för ordföranden Ulf Privér att hälsa alla närvarande välkomna. Han passade på att nämna att vår förening med sina 1700 medlemmar utgör ungefär 10% av den totala FAS-skaran i Sverige. Och på så många medlemmar borde det väl finnas ännu fler som vill hjälpa till med bakandet av bullar och kakor. Även kaffekokerskorna har inget emot manliga medhjälpare. Det är faktiskt inte så svårt. Bengt Arvidsson tar gärna emot flera aspiranter till köket.

Idégruppen inom FAS tar gärna emot tips från medlemmarna om nya ämnen till våra grupper. Nog har väl fler av alla dessa 1700 medlemmar kunskaper som de vill dela med sig av till övriga.

Ulf informerade vidare om flytten från nuvarande lokaler till Ahremarks fastighet på gamla Göteborgsvägen, strax före Särlaskolan. Där kommer vi från och med i höst att bedriva all vår verksamhet, alltså även bridgen. Genom flytten kommer vi att byta vår hittills-varande samarbetspartner Medborgarskolan mot Vuxenskolan.

Det fina köket i de nya lokalerna ger också bättre möjligheter genom att vi kan disponera det under flera dagar i veckan än vad som nu är fallet. Men som sagt, ursäkta tjôtet, utan bagare inga bullar. Åtminstone inte lika goda och absolut inte till samma pris.

Sen hälsades Birgit Hellström) välkommen och hon kåserade på ett lättsamt sätt om vårt åldrande och den därmed ofta följande nojan. Ämnet hette också mycket riktigt ”Åldersnoja”. Hur många kände inte igen sig? Ärliga nu!

Sen marscherade hela styrelsen upp på podiet och var och en redogjorde för den verksamhet som han eller hon är ansvarig för.

Michael  från Veteranpoolen i Borås talade om de arbetsuppgifter som man där står till tjänst med. Antalet till poolen anslutna har nu passerat hundrastrecket och efterfrågan på hjälp i hemmet av alla de slag ökar ständigt. Det hela började i Kungsbacka 2007 och idag finns ett tjugotal liknande pooler i Sverige.

En av de verksamma, Bo Augustsson, berättade om allt från snöskottning och gräsklippning till målning och genomgång av ett dödsbo efter en idog samlare.

Till kaffet åts både bulle och kaka av den godare sorten. Samtidigt började underhållning av typen Skivor till kaffet. Duon Refräng & Co med Gunilla Hansen och Kent Jonasson spelade och sjöng gamla evergreens från trettiotalet och framåt på ett suveränt sätt. Eller som de själva uttryckte det: Man skall nog vara över femtio för att minnas och uppskatta repertoaren på rätt sätt. Och det gjorde vi! Det nynnades och sjöngs med och mången FAS-are hade nog gärna återupplivat gamla minnen genom att ta några steg på det bekanta dansgolvet. Alice Babs, Evert Taube och Lasse Dahlqvist vara bara några av personerna bakom låtarna. Det var som om Parkhallens väggar hängde med i tonerna, lite vemodigt konstaterande: Det var längesedan vi hörde så fin musik. Mera!

Klockan närmade sig fyra och bussen väntade utanför annars hade den välsjungande duon gärna fått fortsätta en stund till!

Ulf avslutade med att konstatera att flera kurser är attraktiva och sedan expeditionen öppnade i måndags har tillströmningen varit stor. Och kommande måndag då resorna och industribesöken släpps, väntar ringlande köer när expeditionen öppnar. Fram med armbågarna! Efterfrågan är enorm.

Sven Lagerström