Övrigt

Föreningen Aktiva Seniorer i Borås


Övrigt


År 2019


Lennart Törfeldt

En av föreningens hedersmedlemmar, Lennart Törfeldt, har avlidit. Lennart kom med i vår förening vid starten 1995, och han har alltsedan dess varit engagerad i bridgeverksamheten som gruppledare ända t o m våren 2018. Han har också som bridgeansvarig under olika perioder ingått i föreningens styrelse, och mellan 1995 och 2000 var han styrelsens sekreterare. 2006 -2009 ansvarade Lennart Törfeldt för FAS-Aktuellt, och 2009 ingick han i styrelsens valberedning. 2012 utsågs Lennart Törfeldt till hedersmedlem. Lennart Törfeldt var en engagerad medlem, och han uträttade ett fantastiskt arbete för vår förening. Lennart var den som fick mig att ingå i styrelsen och också i redaktionen för FAS-Aktuellt. Jag minns hans insatser med tacksamhet och tänker tillbaka på många trevliga kontakter genom åren.

Rolf Bååth

 

 

Lennart Törfeldt

Lennart var en hängiven bridgespelare samt en noggrann och distinkt ledare. Han var också en genuin gentleman. Det är med stor saknad jag minns honom både som bridgespelare och personlig vän

Torbjörn Corbé,År 2018


Besök på Kongresshuset


Torsdagen den18 oktober kl. 16.30 tog Lars Nordin, VD för IBAB, emot en grupp FAS-are på Borås Kongresshus. Lars hade tidigare varit på vårt månadsmöte 4 oktober och berättat om kongresshusets tillkomst, men nu fick vi även se det" live".

Entrén  och marmortrapporna

( kolmårdsmarmor) är bevarade sedan huset byggdes 1939-40.Lars berättade att huset egentligen består av tre olika kroppar. Den äldsta, gamla Folkets Hus kallas 39:an och bakre delen av denna har plockats bort och så har man lagt en stor balk rakt igenom byggnaden. Via vajrar från denna balk är sedan de olika våningsplanen upphängda, häftigt. På plan 2 ser man rakt igenom från Österlånggatan till Allégatan, med stora fönster åt båda gatorna. Väggen in mot kongresshallen var putsad och polerad av italienska experter och lyste i grön-blått-svart -grått-orange nyans och skiftade allt eftersom ljuset föll, imponerande. Stora kongressalen rymmer som mest 1000 personer på en gång, annars kan man dela av den i mindre salar. När man skall ha maxantal, lyfter man golvet i nedre salen, tar bort de skjutbara väggarna i övre salen och kör ut stolar och trappor, som sitter liksom i en låda längs väggen.

På taket finns en terrass med häftig utsikt över staden. Här uppe finns också en hög byggnad, som rymmer ventilation, friskluft m.m. Huset är fullspäckat av allt det senaste som har med teknik att göra. Längst ner, med ingång från Robert Nilssons plats och Österlånggatan, kommer man in i evenemangshallen med plats för 700 ätande gäster. Här är Arvingarna bokade för sju tillfällen före jul. Innanför denna hall har man iordningsställt ett av Borås största kök.

Totalt rymmer Kongresshuset 9000 kvadratmeter,  och budgeten på 210 miljoner lyckades man hålla. När något blev dyrare,  fick vi spara in på något annat berättade Lars. Dessutom fick man plats, inom budgeten, med en cafeteria som inte var planerad från början.  Det påminner om Borås Arena som var budgeterad till 117 miljoner men kostade 113. Det är Borås det. Alla blev vi nog lite imponerade av huset, och det är bara att lyfta på hatten och säga Stort Lycka Till från Föreningen Aktiva Seniorer


Text: Olle Kamf


År 2017


Jullunch för funktionärer

Årets traditionella jullunch för funktionärer  har ägt rum på Ribbingsgården. Trots att regnet öste ner, hade ett fyrtiotal funktionärer infunnit sig och kunde förse sig med glögg och pepparkakor.  Ordföranden Lotta Löfgren- Hjelm hälsade sedan välkommen, och därefter framförde styrelsens medlemmar en parodi på ett nyhetsprogram i radio, där alla pratar i mun på varandra. Stadens lucia med tärnor anlände och svarade för ett uppskattat framträdande.

Sedan dukades jultallrikarna fram och efterföljdes av kaffe med kaka. Blomsterlotteri och ordförandens tack till deltagarna avslutade sammankomsten.


Rolf Bååth


Föreningen Aktiva Seniorers avslutning i kören Fasetterna december 2017


Det är något märkligt det där med att sjunga,

och särskilt med andra ihop i en kör.

Man får lust att svänga med kroppen och gunga,

och ofelbart blir man på bättre humör.

När dagen är regnig och mulen och dyster

och det tar emot vad det än är man gör,

då plötsligt får tillvaron guldkant och lyster:

Hurra! Det är torsdag, idag är det kör!

Det finns såna dagar, när allt bara rasar

och man börjar gripas av ren apati.

Men när man får träffa sopraner och basar,

då sker det mirakel – ren gruppterapi!

På torsdag halv tio är ledan försvunnen,

och Carin ger ton och vi tutar och kör,

då flyter strax ljuvliga toner ur munnen

- visst är det fantastiskt att sjunga i kör!


För även om man blivit lite till åren

och rösten förlorat sin första fräschör,

så omvandlas hösten helt plötsligt till våren,

när man stämmer upp i Fasetternas kör.

Då strömmar det till lite extra hormoner,

man tror att man blivit musikdirektör!

Med ens får man fram rent förföriska toner

- visst är det fantastiskt att sjunga i kör!


Det svajar ibland rätt betänkligt med tonen

(fast det är det nog bara Carin som hör).

Vi når ganska sällan den där perfektionen,

men det får väl ses som en smärre malör!

Att missa ibland, ja, det händer den bästa,

det brukar vi aldrig bekymra oss för.

Och det går förresten rätt bra för det mesta

- visst är det fantastiskt att sjunga i kör!
År 2016


Jullunch på Ribbingsgården

Föreningen har bjudit sina funktionärer på jullunch på Ribbingsgården, och ett fyrtiotal personer hade infunnit sig. Ordföranden Lotta Löfgren-Hjelm hälsade välkommen och berättade om planerna på fler lokaler i Träffpunkt Simonsland. En god jultallrik serverades och följdes av kaffe med kaka. Sedan framförde styrelsen Dumhetsbaren, en motsvarighet till BT:s Nyhetsbaren, och i Dumhetsbaren gisslades en del bekanta företeelser i staden. Lucia med tärnor från Kulturskolan hälsade på med traditionella julvisor, innan ordföranden tackade alla för terminens arbete och önskade välkommen åter till nästa jullunch.


Rolf Bååth

År 2015Invigning av träffpunkt Simonsland


Det var riktigt aprilväder, när Träffpunkt Simonsland invigdes på

eftermiddagen den 17 april- När kommunalrådet Lena Palmén ochordföranden i stadsdel Öster Ida Legnemark skulle ta till orda, började det regna, ja t om hagla.Talen var föredömligt korta, och bandet kunde klippas i uppehållsväder. Då hade även träffpunktens chef  Sofie Nelsén tagit plats på balkongen.

När den korta invigningen var över, strömmade åhörarna in i huset och spreds snart via trappor och hiss till alla de sex våningarna. Många föreningar var på plats och fick möjlighet att visa upp sig. Utanför vårt kansli hade ett av borden med snittar placerats och där ringlade sig snart en lång kö. Det bjöds också på underhållning

bl a av Fasetterna.


FAS deltagande i Högskolans forskningsprojekt om livsstil och ärftlighet


FAS-medlemmar mellan 70 och 90 år hade inbjudits att vara med i Högskolans forskningsprojekt om livsstil och ärftlighet. Vi samlades i Träffpunkt Simonslands café onsdagen 30 september.Där serverades räksmörgås ochkaffe. Men innan vi fick äta något måste vi lämna salivprov. Professor och genetiker Fredrik Ståhl från Högskolan i Borås, Institutionen för Vård och omsorg, informerade om projektet och berättade hur vi skulle göra för  för att delta. Projektet genomförs i ett forskningssamarbete mellan högskolorna i Borås och

Skövde. Deltagandet var förstås frivilligt.

Fredrik Ståhl höll en mycket intressant föreläsning om forskning kring att leva länge och vara frisk. Vi fick en redogörelse om skillnaden mellan forskning på stort statistiskt underlag resp på enskilda individer. Han redogjorde för rundmaskar som blev dubbelt så gamla som de normalt blir. Det berodde på en förändring i en gen. Han berättade om en fransk kvinna som blev 122,5 år och en kvinna från USA som blev 116 år. Han berättade vidare om Larons dvärgmus och dvärgar från Ecuador som levde länge och var friska. Det fanns en receptor som skadats genom mutation hos dessa.

Vidare fick vi veta att endast människor men inga andra däggdjur får Alzheimers. Vid Alzheimers får man inte färre celler utan färre kopplingar mellan cellerna. Dessa kopplingar aktiveras av fysisk aktivitet, varvid minnet förbättras. Vid fysisk aktivitet förbränner kroppen också skräpkomplex när det som är lätt att förbränna är slut. Skräpkomplex uppstår då socker och protein värms till minst 37% vid matlagning.  Att dessa skräpkomplex förbränns leder till att vi blir friskare och lever längre.

Efter denna inspirerande information lämnade vi salivprov, godkände att vi ville delta i undersökningen och fyllde i ett flera sidor långt formulär. Belöningen blev en god räksmörgås.


Britt Rangert


År 2014


Seniorbridge

FAS Bridge anordnade den 3 april 2014 en seniortävling med inbjudna deltagare från PRO och SPRF. 24 par deltog och medel var 264.

1) Sture Olofsson – Kurt Olofsson PRO 334, 2) Leif Dahl – Torsten Blom PRO 323, 3) Helge Johansson – Olle Wingård PRO 320, 4) Gert Malmström – Roger Brandt PRO 308, 5) Gunnar Andersson – Brita Daun PRO 306. 6) Anders Thorén – Margit Thorén FAS 296, 7) Ronny Bertilsson – Stig Johansson PRO 293, 8) Peter Tollstedt – Rude Pålsson FAS 292, 9) Göran Krafft – Roland Larsson FAS 276.År 2013


Boule 2013

 

FAS boulegrupp har f n 85 medlemmar. Vi brukar vara mellan 50 och 60 varje tisdag. Boule spelar vi i Borås Tennis – och Boulehall

under våren och hösten. Mycket trevlig sysselsättning för pensionärer.

Vi spelar på tisdagar 13.00 -17.00 Vi spelar 3 matcher varje gång. Lottning avgör vem du får spela med.

Vi tar kaffepaus vid tretiden. Ett enkelt lotteri har vi varje gång.

Boule är en sport där man framförallt umgås och har trevligt, träffar trevliga människor samt hör en och annan historia. Det enda

man behöver kunna är att kunna stå upp och kunna röra på armarna, man får böja sig och ta upp kloten (hjälpmedel finns om man

inte kan böja sig). Reglerna är lätta att förstå. Billiga klot finns att börja med, första gången kan man låna av oss.

Vid terminsavslutningen får de tre med bäst resultat pris.

 

Om du är tveksam får gärna höra av dig till Kerstin och Håkan så ställer vi upp på en personlig genomgång. Tel 271329 7 0730 271349.

Priset är 25 kr vid varje tillfälle + fika i cafeterian.


FASETTTERNA

Vid en festlig körträff i Dammsvedjans församlingshem en vacker majdag fick Åsa Hermansson ta emot ett hjärtligt tack för sin insats som ledare för Fasetterna under den gångna terminen. Solveig  Hvidt-Andersén överlämnade vackra blommor och framförde en hälsning från den tidigare körledaren Inga Petrén-Hansson. Inga är glad att kören har kommit i goda händer och kan sjunga vidare, när hon inte längre orkar ha hand om den. Hon ville ha sagt till Åsa att körens medlemmar är ”lojala, positiva och rätt så lydiga”.  Det har ordnat sig så väl, att Åsa hade utrymme för en kör i sin tjänst som kyrkomusiker i Dammsvedjans kyrka. Fasetterna får räkna med att ibland medverka vid gudstjänster och trivselträffar på Dammsvedjan.

I drygt femton års tid har FAS hållit sig med en kör, som förgyllt samvaron vid föreningsmöten och låtit sången föda ädla känslor till glädje både för egen och andras del. Den tog sig det lite vitsiga namnet Fasetterna för att visa samhörighet med för¬eningen. Men de senaste åren har kören mest varit en bland många andra grupper. Förutom repetitioner varje vecka har den gästat ett antal äldreboenden och sjungit på trivselträffar mot slutet av varje termin. Repertoaren har på det sättet blivit före¬trädesvis vårsånger, samt advents- och julsånger.

Enligt Solveig Hvidt-Andersén, som varit med från första början, har kören sitt upphov i en grupp som ville lära sig musik¬historia av Inga Petrén-Hansson, mång¬årig musiklärare och kantor. Inga tyckte att det fanns goda förutsättningar att bilda en kör med gruppen som stomme. Det blev så först en damkör med 14 deltagare. Efter ett tag vågade sig en man ta steget in i den gemenskapen: Sigurd Dorbell som snart lockade med sig sin gode vän

Göran Carlsson. De är båda fortfarande med i kören, liksom flera av damerna i den ursprungliga uppsättningen. Som mest har det varit runt 35 medlemmar i Fasetterna. För närvarande räknar den 25 medlemmar.

Åsa Hermansson har fört in en ungdomlig fläkt i kören. En uppskattad idé hon kom med var att bjuda kören på smörgåstårta vid terminens sista träff. Där pre¬sen¬terade hon också en barngrupp som hon sjunger med i sin tjänst. Fasetterna var då inte sämre än att de kunde sjunga en gammal barnvisa – ”Sov, du lilla vide ung – för de söta små barnen. Fasetterna vet alltså att sjunga och tralla på. ”Länge leve livet” är omkvädet i en sång som kören lärt sig under termi¬nen. Kören låter också hälsa ut i FAS-leden att det finns plats för fler röster i föreningens egen kör.


Lennart Nordquist


Julmarknad på Åhaga 2013

Att delta  i julmarknaden på Åhaga har blivit en tradition för FAS och så var det även i år.

Fyra personer fanns på plats I FAS monter hela tiden, och för- och eftermiddagspassens deltagare avlöste varandra under julmarknadens två dagar. I år hade bridgeverksamheten möjlighet att visa upp sig genom att det ständigt pågick spelande strax intill FAS monter. Intresset för FAS var stort. Många pensionärer passade på att efter att ha köpt lotter med  utan vinst anteckna sig på intresselistan och därmed få hem det kommande numret av

FAS-Aktuellt.


Rolf BååthFunktionärsträff 2013

65 funktionärer hade infunnit sig till funktionärsträffen i föreningens egna lokaler. Efter inledande glöggmingel bjöds alla på julbord, som tillagats under Bengt Arvidssons ledning.  Lotta Löfgren-Hjelm hälsade välkommen och  Studieförbundet Vuxenskolans chef Linda Rudenvall tackade för ett gott samarbete. Styrelsen  framförde ett litet julspel om den väg som inte till himlen bär men väl till den kommungemensamma träffpunkten, KGT. Lotta Löfgren-Hjelm  tackade dem som stod bakom jullunchen och informerade om startmöte och reseförsäljning den 15 januari samt  årsstämma den 24 februari.Träffen avslutades med dragning av ett stort antal lotterivinster.  


Rolf Bååth     

ÅR 2012

Seniordag 26 april 2011

Den traditionella seniordagen i f d Göta kommundel ägde i år rum torsdagen den 26 april kl 10 .00 - 15.00 på Jössa- gården. Samtliga pensionärsorganisationer deltog, och det var också mannekänguppvisning, underhållning av Goa Gubbar från Veddige samt lottförsäljning. Borås Stad, Apoteksbolaget, Västtrafik och en mängd privata organisationer svarade för värdefull information.


ÅR 2011


Pilgrimsvandring 10 maj 2011

Tisdagen den 10 maj – en av de vackraste och soligaste dagarna i vår – samlades åtta damer utanför Bredareds kyrka för en pilgrimsvandring under ledning av Monica Hallgren till Hedared - en sträcka på cirka 11 km. För några av oss var det första gången, som vi deltog i en pilgrimsvandring, något som under senare tid blivit allt vanligare. Vad är det, som lockar i pilgrimstanken?  Möjligen en längtan efter en motvikt till den stress och brådska, som den moderna livsstilen lett fram till och som kanske kan sammanfattas i några nyckelord att ta med sig under vandringen:

Frihet: att få vandra i långsamt tempo i den svenska naturen med dess tillgänglighet genom Allemansrätten ger en känsla av yttre och inre frihet. Det ger alla sinnen tillfälle att ta in omgivningen i lagom takt: ljud, dofter, färger, solvärmen mot huden. Jag tror människan är skapad för att vandra!

Enkelhet: en lätt ryggsäck, lite mat och vatten och något ombyte och plåster är egentligen allt man behöver. Så mycket saker vi inte behöver!!

Tystnad: ”måste vi verkligen vara tysta hela tiden” frågade någon. Det skulle ju kännas orimligt svårt, men Nej! det måste vi inte. Så glatt småpratande gav vi oss iväg och hittade snart gångrytmen. Dock: efter lunchpausen var det påbjuden tystnad i minst en kvart och vad skönt det var!  Vi hade fått välja ett tankespråk att reflektera kring och var och en gick i sina egna tankar och det var tyst i gruppen i mycket mer än en kvart minsann!

Andlighet: Jordiskt och himmelskt, andligt och världsligt, materiellt och osynligt – gränserna suddas ut och man blir en del av alltet på något sätt. Det var Linné som sa: ”jag ser Skaparen på ryggen och förundras.” Vi kan se på vår egen livsvandring som en pilgrimsvandring med möte med natur och kultur, oss själva, andra medvandrare, möten som berör oss på gott och ont.

Väl framme i Hedared fick vi sätta oss till bords i Församlingshemmet, där det var uppdukat en härlig fisksoppa med smör och bröd till. Det var länge sedan något smakat så gott!

Dagen avslutades som alla pilgrimsvandringar med Nattvardsgång för den som önskade i Hedareds gamla stavkyrka och sedan återfärd till utgångspunkten i Bredared efter en väl använd heldag.

Margit ThorénVandringar i Brämhult 2011

En FAS-grupp har genomfört fyra vandringar till natur- och kulturminnen i Brämhult under hösten med Dag Henriksson som guide.

Vandringarna har utgått från Främgärde, Ymergården och Hyberg.

På den första vandringen från Främgärde såg vi spåren av den stora bränntorvsbrytningen, de unika Klockarelyckorna samt rester av ett antal torp. Dolt i ungskogen fanns också den gamla skjutbanan, som startade vid unionskrisen i början av 1900-talet. Vi följde delvis vägen som i många århundraden, fram till 1870-talet, var landsvägen mellan Borås och Ulricehamn.

På den andra vandringen, från Ymergården, såg vi platsen för Kubba-Bengtssons såg, potategraven vid Veastället, platsen för tvättgrytan på Halleberg, Skogslund, Helge på Tån´s och ett antal torpruiner.

Den tredje vandringen från Hyberg passerade Hybergsås, som varit platsen för ett antal utsiktstorn med vid vy över nejden, tittade på det imponerande stenhuggeriarbetet i Amnahult samt gårdarna i Lilla och Stora Hyberg.

Den sista vandringen från Hyberg gick via Bräkesås till en vacker utsikt över Råsseredsmossen, sedan via den sanka åkern Bräksåsa damm till den stora dammen i Borhult från tidigt 1800-tal som sist, för cirka 100 år sedan, användes till att driva en spånhyvel. Vandringen avslutades med hällkistan från yngre stenåldern på Snökullas åker, en hällkista som upptäcktes vid uppodling år 1929.

Vi hade tur med vädret, inget regn, och det medhavda kaffet kunde de flesta gånger avnjutas i solsken.

 

Dag Henriksson

 
Studiebesök på Brandstationen i Borås

En fredagsförmiddag i slutet av september gjorde Föreningen aktiva seniorer ett studiebesök på Borås brandstation. Vi möttes av en mycket kunnig brandman, som hette Per Rosén. Han tog oss först till det lilla, men mycket intressanta och innehållsrika museet. Här fick vi veta mycket om de fyra stadsbränderna och de olika organisationer, som fanns inom brandväsendet från 1600-talet och fram till våra dagar.

Under 1890 talet fick man ångbrandsprutor, vilket ökade kapaciteten att spruta vatten oerhört

från 200-300 till 1500 minutliter och 50 m höjd. År 1899 fick man de första heltidsanställda, som bodde på stationen, sammanlagt 6 brandmän. Under våren 1921 gjorde bilen sitt inträde och sammanlagt sju bilar inköptes och hästen fick stryka på foten.

Vidare redogjorde vår guide för ambulansverksamheten, som också funnits här, samt larmet 90 000 och dess förändringar. Sedan följde en rundvandring i stationen som slutade med att de olika nu moderna fordonens funktioner presenterades. En del av arbetet för dessa är att ingripa och rädda liv vid olika trafikolyckor.

Ett mycket givande besök som avslutades med en kopp kaffe för nöjda deltagare.

Ulf Bjursten

 


Funktionärslunch

Måndagen den 18 december var drygt nittio FAS-funktionärer samlade  i föreningens egna lokaler på Göteborgsvägen 10. Där bjöds på tre tallrikar med julmat, och allt hade lagats av tio herrar och damer under ledning av café- och bageriföreståndare Bengt Arvidsson. De matansvariga tjänstgjorde också som serveringspersonal under den trevliga eftermiddagssamvaron. Ulf-Göran Privér hälsade välkommen och tackade för den gångna terminen. Rolf Bååth ordkåserade och Henrik Westling framförde tre egna visor till gitarrackompanjemang. 

ÅR 2010


Träff för nya medlemmar

Nya FAS-medlemmar, dvs sådana som blivit medlemmar under 2009, hade inbjudits till en speciell träff den 14 januari. Drygt 50 personer infann sig och hälsades välkomna av föreningens ordförande. Därefter presenterades styrelsen, och de olika ledamöterna gick igenom vårens aktiviteter. l

Lennart Törfeldt, som var med och startade föreningen 1995, berättade om föreningens tillkomst och första år. Efter eftermiddagsfika avslutades mötet med ett kåseri av föreningens sekreterare.