Aktuellt

Föreningen Aktiva Seniorer i Borås

 

Aktuellt

Kalender

Vecka 47

 

Måndag. Bridge 9.30. Canasta/Zamba 14.00.

 

Tisdag. Bridge nybörjarkurs termin 1 9.30. Vandring Krokshallstorget 9.45. Tvåändsstickning 10.00. Boule 13.00. Bridge 14.00. Vinkunskap 3 Ribbingsgården 14.00. Engelska grupp 2 14.00.

 

Onsdag. Bridge 14.00. Musiklyssnargrupp 14.00. Vinkunskap 1 Ribbingsgården 15.00.

 

Torsdag. Fasetterna sal Åsikten 9.30. Bowling 13.30. Museijärnvägar 14.00. Litteratur 2 14.00.

 

 

 

 

 

Nytt från styrelsen

På styrelsemötet i oktober berättade Lotta Löfgren-Hjelm vad som avhandlats på husmöte, ordförandemöte och Framtidsverkstad.

Ledningen för träffpunkten har föreslagit att det skall ordnas 400 event med anledning av stadens stundande jubileum. Medlemsantalet har ökat till 848.

Nio resor planeras till våren.

 

Föreningens policy för behandling av personuppgifter enligt GDPR

 

GDPR ( General Data Protection Regulation) är en ny EU-förordning, som sedan i maj har ersatt den svenska Personuppgiftslagen (PUL). Den innebär en skärpning av hur bl a föreningar får behandla personuppgifter.

Styrelsen för Föreningen Aktiva Seniorer är ansvarig för behandlingen av personuppgifter inom föreningens verksamhet. Föreningen behandlar personuppgifter för att administrera föreningsaktiviteter som medlemsmöten, kurser, resor och studiebesök. Personuppgifterna sparas i ett medlemsregister så länge medlemskapet varar. Medlem har rätt att få en utskrift av föreningens behandling av egna personuppgifter. Den som av någon anledning inte vill vara kvar i registret bör kontakta vårt kansli och meddela detta. Personuppgifterna lämnas vidare till Förbundet Aktiva Seniorer och Studieförbundet Vuxenskolan, som vi samarbetar med. Föreningens styrelse svarar på medlemmarnas frågor om behandling av personuppgifter.

Publicering av foto eller namn på hemsida, i FAS-Aktuellt och på sociala medier får endast ske med berörd medlems godkännande.

 

Styrelsen

 

 

Besök på Kongresshuset

 

Torsdagen den18 oktober kl. 16.30 tog Lars Nordin, VD för IBAB, emot en grupp FAS-are på Borås Kongresshus. Lars hade tidigare varit på vårt månadsmöte 4 oktober och berättat om kongresshusets tillkomst, men nu fick vi även se det" live".

Entrén och marmortrapporna

( kolmårdsmarmor) är bevarade sedan huset byggdes 1939-40.Lars berättade att huset egentligen består av tre olika kroppar. Den äldsta, gamla Folkets Hus kallas 39:an och bakre delen av denna har plockats bort och så har man lagt en stor balk rakt igenom byggnaden. Via vajrar från denna balk är sedan de olika våningsplanen upphängda, häftigt. På plan 2 ser man rakt igenom från Österlånggatan till Allégatan, med stora fönster åt båda gatorna. Väggen in mot kongresshallen var putsad och polerad av italienska experter och lyste i grön-blått-svart -grått-orange nyans och skiftade allt eftersom ljuset föll, imponerande.

Stora kongressalen rymmer som mest 1000 personer på en gång, annars kan man dela av den i mindre salar. När man skall ha maxantal, lyfter man golvet i nedre salen, tar bort de skjutbara väggarna i övre salen och kör ut stolar och trappor, som sitter liksom i en låda längs väggen.

På taket finns en terrass med häftig utsikt över staden. Här uppe finns också en hög byggnad, som rymmer ventilation, friskluft m.m. Huset är fullspäckat av allt det senaste som har med teknik att göra. Längst ner, med ingång från Robert Nilssons plats och Österlånggatan, kommer man in i evenemangshallen med plats för 700 ätande gäster. Här är Arvingarna bokade för sju tillfällen före jul. Innanför denna hall har man iordningsställt ett av Borås största kök.

Totalt rymmer Kongresshuset 9000 kvadratmeter, och budgeten på 210 miljoner lyckades man hålla. När något blev dyrare, fick vi spara in på något annat berättade Lars. Dessutom fick man plats, inom budgeten, med en cafeteria som inte var planerad från början. Det påminner om Borås Arena som var budgeterad till 117 miljoner men kostade 113. Det är Borås det. Alla blev vi nog lite imponerade av huset, och det är bara att lyfta på hatten och säga Stort Lycka Till från Föreningen Aktiva Seniorer

 

Text: Olle Kamf

Bilder: Birgitta Ståhl och Olle Kamf

 

 

.