MÅNADSMÖTEN Våren 2025

Månadsmötena börjar alltid kl. 14.00. Anmälan görs till kansliet, telefon 10 03 70, senast en vecka före mötesdatum. Entréavgift är 60 kr, men du som tar med en icke-medlem, som löser medlemsavgift i föreningen, går in gratis liksom den nya medlemmen.

Torsdag 10 april – Bedrägerier mot seniorer

Plats: Åsikten

En kommunpolis och några polisvolontärer kommer till FAS för att informera oss om hur utsatta vi seniorer är för bedrägerier av olika slag, t ex telefonbedrägerier, skimning med stulna kontokort och s k dörrförsäljare. Vi kommer också att få praktiska tips och råd gällande utsatthet för andra brott, som äldre kan komma i beröring med.

Månadsmöte 13 mars
En nordtysk stad med mycket att erbjuda

Laine Wester hälsade alla hjärtligt välkomna till vårterminens näst sista månadsmöte. Hon hälsade särskilt välkommen till Rolf Bååth, som i ord och bild skulle berätta om en semesterresa till Husum i Tyslkland.

Laine fortsatte med att informera om FAS verksamhet under våren, bl a om det förestående 30-års-jubileet som går av stapeln den 26 april på Sinnenas Hus, samt om Funktionärsresan den 23 maj. FAS bjuder varje vår alla funktionärer på en resa som tack för allt arbete som läggs ner för FAS räkning. Mot en billig penning kan man ta med sig en vän eller släkting. Laine informerade även om Borås stads förändringar i färdtjänsten från 1 juni.
 
Så var det dags att säga ”ordet är ditt” till Rolf. Han började med att berätta om att han och hans hustru Birgitta valt att göra semesterresor med tåg sedan 1990. Tågluffa med interrailkort var att föredra framför att med bil hela tiden behöva fundera över var man kan parkera och när det gällde flyg slippa alla väntetider. Att tågen inte alltid går i tid var ett mindre problem.
 
Deras första semesterresa med tåg i Europa 1990 var några veckor lång och med många stopp, medan resan i juni 2024 handlade om sju dagar i den lilla staden Husum i norra Tyskland.
 
Resan började med tåg en tidig morgon i dåligt väder. Man passerade Varberg, Köpenhamn, Schlesvig och slutade i Husum, som ligger i Nordfriesland, den nordvästligaste delen av Tyskland vid Nordsjön. Husum låg från början inte vid kusten. 1362 drabbade en stormflod Nordsjökusten och många samhällen förstördes, medan Husum på grund av den stormen blev en kuststad. 1603 fick Husum stadsrättigheter, tillhörde Danmark från 1713 för att slutligen 1864 åter tillhöra Tyskland.
 
Väl framme i Husum gick första dagen åt till att bli installerade i en mysig liten lägenhet samt att ge sig ut för att proviantera. De konstaterade snart att de gått åt fel håll för det var dåligt med affärer. Det gick betydligt bättre nästa dag. I centrum av Husum fanns både en stor grönsaksmarknad och många affärer. Parken vid havet lockade med en promenad med utsikt mot Nordstrand och vackert blommande vallmo.
 
Dag tre gick färden till Hindenburgdamm en järnvägsbro, som byggdes 1927 mellan fastlandet och ön Sylt. Bron blev uppkallad efter rikspresident Hindenburg. En dubbelspårig järnväg går till staden Vesterland på Sylt. Rolf visade oss en bild på konstverken, som sedan 2001 är placerade på stationstorget och som kallas ”Skydd mot vinden”. Istället för att betala de 3 euro, som det kostade att besöka stranden, blev det en vandring utmed havet och en liten rast på två bänkar som såg ut som sköldpaddor.
 
Dag fyra tog bussen dem till Schobüll, ett naturreservat norr om Husum. De vandrade utmed havet på en lång brygga och njöt trots blåsten av den vackra naturen.
 
Femte dagen var målet för tågresan staden Sankt Peter Ording. Där fanns stora sandvallar mot havet att vandra på, men blåsten gjorde att det var bättre att som alla andra turister gå utmed en lång pir. Det fanns en lång rad med solstolar som förklarligt nog inte användes. Efter middag i staden tog bussen dem tillbaka till Husum.
 
Sjätte dagen gick färden till en plats västerut till Nordstrand och sedan vidare med färja till Tannensiel på ön Pellworm. Där finns en vall mot havet runt hela ön och en liten vandring på den blev det.
 
Sista heldagen stannade man i Husum . När det blev lunchdags, smakade fisk- frikadeller i bröd utmärkt. Eftermiddagens vandring gjordes i södra delen av Husum, där en kyrka gjorts om och numera kallas Albert Schweitzerhaus.
 
Alla resor har ett slut och så även denna . Rolf och Birgitta återvände hem nästa dag fyllda av många minnen. Ett påtagligt minne är de inköpta toppluvorna, som påminner dem om att sådana även kan vara bra att ha en annan gång i juni månad.
 
Laine tackade Rolf för ett mycket intressant föredrag, kanske ett tips inför sommar och semester. Efter FAS sedvanliga gratislotteri tackade Laine alla som hade kommit och hoppades på återseende igen den 10 april.
 
Inger Ekelin och Laine Wester
Månadsmöte 13 februari
HEDERSELATERAT VÅLD

Föreningen Aktiva Seniorers ordförande Lotta Löfgren Hjelm hälsade alla hjärtligt välkomna till vårterminens andra månadsmöte. Hon hälsade särskilt välkommen till Niclas Persgården från CKS, Centrum för Kunskap och Säkerhet, samt till Mette Berntsson, seniorrådgivare på Kvinnojouren i Borås som skulle berätta om hedersrelaterat våld som förekommer i vårt samhälle. Hon fortsatte med att informera om vårens resor. Lotta berättade också om att det planeras för en resa för FAS funktionärer innan sommaren. Det är FAS Aktivitetsgrupp, som står bakom planering och genomförare av alla resor och månadsmöten. Lotta påminde också om vår föreningsstämma den 6 mars. Före kaffet med dopp talade Lotta om att FAS ska ha trettioårsjubileum på Sinnenas Hus den 26 april. Sedan hälsade Lotta Niclas och Mette välkomna.

Niclas Persgården började med att berätta att han varit polis i 20 år men att han nu arbetar i kommunal verksamhet genom att bland annat föreläsa om heder i CKS regi och ofta tillsammans med Mette Berntsson som har mångårig kunskap i ämnet. Hedersrelaterat våld är mycket mer utbrett än vi anar och har en bakgrund 100 år tillbaka i patriarkala kulturer. Hedersvåld har inget med religion att göra, det hör hemma i landets kultur. Det handlar om makt och kontroll då främst över flickor och kvinnor. Det finns starka normer och underförstådda regler att hålla sig till, vilket man lär sig under uppväxten. Pojkar representerar familjen och en bror, som älskar sin syster kontrollerar och straffar henne.

Mannen har alla rättigheter plus att det är kollektivet, familjen, släkten, som i de flesta fall inte ens bor i Sverige, som bestämmer. På två timmar kan information om att en flicka synts med fel pojke nå släkten i utlandet och straffet är fastslaget. Hon är då en skam för hela släkten, dvs. för alltid befläckad och hon kan aldrig upprätta sin heder igen.

Här i Sverige har alla möjlighet att utvecklas och fatta sina egna beslut om hur man vill leva. Det är bara våra lagar som sätter gränser, d v s staten sätter gränser och inte kyrkan och religionen som i många andra länder. I Sverige vakar vi över våra små barn, tills vi anser att de ska klara sig själva, i kulturer med hedersvåld är det tvärt om. Småbarn har ingen särskild övervakning utan den kommer i tonåren och fortsätter sedan hela livet.

Niclas och Mette pratade även om att familjer som tillämpar hedersvåld anser sig ha rätt att aga sina barn och att låta gifta bort flickor. Det är familjeangelägenheter som ingen har med att göra. Det är därför ryktet om att ”Socialen tar mina barn” kommit, när man tar hand om barn som far illa. De hade många exempel på hur hederskultur förstör. Allt från att få husarrest, bli bortgift till att bli mördad.

Lotta tackade för en tänkvärd föreläsning med blommor och FAS berömda paraply. Så var det dags för vårt gratislotteri innan Lotta, som tackade alla som kommit, avslutade med några tankar på vägen.

Laine Wester