Ett gravvalvsallvarligt månadsmöte 14 november – Lennart Palm
Höstens andra månadsmöte ägde som vanligt rum i sal Åsikten, och Lotta Löfgren-Hjelm hälsade alla hjärtligt välkomna. Hon påminde om höstens återstående resor och studiebesök men också om mötet på Guldkanten den 13 december, då kulturskolans Lucia hälsar på. Lotta berättade också om vad som kommit fram vid förra månadsmötet, då deltagarna fick framföra vad man ville skulle tas upp i pensionärsråden. Det främsta önskemålet var bättre busstrafik med återgång till Södra torget som busscentral.
Efter kaffe med ostfralla var det så dags för dagens föredragshållare, Lennart Palm från Lerum. Lennart är musiker men har som hobby att inventera gravvalv. Som rubrik för sitt framträdande hade han satt ”Från gravvalvsallvarligt till dödskul”, vilket väl speglade tonen i hans föredrag.
Vi fick en genomgång av gravvalvsbesök, som Lennart gjort. De flesta valven inrymmer kistor från 1600- och 1700-talen. Föredraget var rikt illustrerat med bilder av kistor men också av de begravda personerna, när dessa var i sin krafts dagar. De flesta kistorna finns i valv, men de kan också finnas i gravkullar och gravhus. Många personer nämndes i föredraget, och inte långt från våra trakter, nämligen på Öjareds slott vid Nääs bodde Karin Bielke, som levde mellan 1599 och 1695. Hon var gift tre gånger och hennes tredje make var landshövdingen Harald Stake.
I Tyska kyrkan i Göteborg är fältmarskalken Rutger Ascheberg begravd, och i en kyrka utanför Södertälje vilar Erik Dahlberg, som bl a var med vid slaget i Lund 1676. Det har inte alltid varit lätt för Lennart Palm att få tillstånd att besöka gravvalven. En stiftsantikvarie var mycket negativ, och intresset från kyrkligt håll har ofta varit magert. Sedan Lennart Palm tackats med applåder, paraply och boken ”Staden som klädde Sverige”, avslutades mötet med dragning av vinster på entrélotterna, och ibland kan man ha tur.
Rolf Bååth