MÅNADSMÖTEN Våren 2024

Månadsmötena börjar alltid kl. 14.00. Anmälan görs till kansliet, telefon 10 03 70, senast en vecka före mötesdatum. Entréavgift är 50 kr, men du som tar med en icke-medlem, som löser medlemsavgift i föreningen, går in gratis liksom den nya medlemmen.

Månadsmöte med Magnus Hallqvist – 15 februari

Lotta Löfgren-Hjelm hälsade ett 60-tal personer välkomna till månadsmötet i februari och påminde om vikten av att anmäla sig i förväg till föreningens olika möten, så att inte någon blir utan fikabröd. Hon presenterade också den nybildade aktivitetsgruppen, som ersätter grupperna för månadsmöte och resor. Därefter blev det kaffe och chokladmuffins.

Redan innan Lotta tog till orda hade en bild projicerats på bildduken framför åhörarna. Den var hämtad från BT:s arkiv och föreställde ett par som 1970 promenerade över Borås stadsmotorväg två dagar före invigningen av vägen. Bilden var en introduktion till dagens föredragshållare, Magnus Hallqvist, som varit journalist på BT i 36 år. Bilder ur BT:s arkiv hade varit med på en utställning, när staden fyllde 400 år, och ett urval av dessa fick vi se nu. Magnus betonade att han hade förkärlek för gamla saker, vilket underströks av bildvalet. Det var bilder med skoj och trams men också med sorg och allvar, som Magnus visade och kommenterade.

Kända BT-fotografers bilder presenterades och bland annat bilden på tidnings- budet, en äkta tunbjörkare. Här fanns bilder från tragiska händelser som hotellbranden 1978, mordet vid Hedvigsborg 1973 och raset på Ryavallen 1979. Men vi fick också se lustiga bilder som vaktmästarhunden och orienteringsbilden från femdagars 1986. Fick man verkligen stanna vid en sådan trafikskylt?

Sportbilder gavs stort utrymme. Här spelade Thomas Ahlström fotboll i en match mot Hammarby ,och här visade Ricky Bruch upp sig vid en friidrottsgala 1970. Mer okänd var väl en fotbollsbild från Ramnavallen 1943, när Norrby förlorade mot IFK Göteborg med 1 11.

Beatles besök i Borås 1963 uppmärksammades. När popprogrammet Drop in skulle sändas från Borås 1965, fick poliser hålla ordning på de biljettsugna ungdomarna. Och 1956 blev det upplopp sedan man sett filmen Rockaround the clock på Saga. Då var det lugnare för de poliser, som ägnade sig åt hastighetskontroll.

Många andra bilder visades men jag avslutar med min favoritbild. Den visar sprinterstjärnan Tommie Smith vid ett besök hos geparderna i Borås Djurpark 1966 två år innan han höjde armen vid OS i Mexico. En väldigt intressant genomgång av händelser i Borås moderna historia var till ända, och Magnus belönades med välförtjänta applåder. Mötet avslutades med lotteri, där ett äkta par tog hem två av de tre vinsterna.

Rolf Båth

Månadsmöte – 7 mars

Föreningen har den 7 mars haft sitt andra månadsmöte för vårterminen på Träffpunkt Simonsland. Kansliansvarig Laine Wester hälsade alla välkomna och informerade om olika föreningsaktiviteter bl.a. om kommande resa till Vara konserthus och resa till Jönköping, Huskvarna. Därefter bjöds det på äppelkaka med vaniljsås och kaffe.

Dagens gäst var Per Anders Johansson, Per Anders är en välkänd auktionsförrättare i Sjuhäradsbygden. Med 2500 auktioner bakom sig och 38 år i branschen hade han många historier att berätta. Från Per Anders fick vi höra ett antal dråpliga händelser från olika auktioner, som den om tanten som bjöd på kedjor i tron att det var halskedjor men istället var det kedjor till stora traktorhjul, eller dödsboet, där mannen enligt den lokala livsmedelsaffären samlat ihop tre ton böcker och hela livet levt på tårtbottnar. Böckerna lyckade Per Anders auktionera bort. Han berättade också om ett upphittat plåtskrin utan nyckel som visade sig innehålla 86.000 kr i gamla sedlar. Per Anders berättade detta och mycket mer med stor humor och glädje.

Per Anders avtackades med föreningens paraply, blommor och boken ”Staden som klädde Sverige”. Mötet avslutades med föreningens sedvanliga gratislotteri. Laine Wester tackade alla besökare och påminde om det sista månadsmötet för terminen torsdagen den 11 april då Katarina Falk kommer att berätta om sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela.

Lars Hjelm

Månadsmöte – 11 april

Föreningen har genomfört årets tredje månadsmöte med ett femtiotal medlemmar närvarande. Kansliansvarig Laine Wester hälsade välkommen och påminde om vårens återstående resor Kansliet stänger för sommaren den 30 maj och öppnar igen den 3 augusti. Höstens startmöte äger rum den 5 september.

Efter att kaffe och rulltårta avnjutits var det så dags för föredrag. Katarina Falk berättade om den vandring som hon och hennes man gjorde 13/ 5 – 18/6 2023. Deras vandring började i St. Jean Pied de Port i Frankrike och slutade i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Leden började användas av pilgrimer på 1800-talet, och den kallas allmänt för pilgrimsleden och är 80 mil lång. För att få ett diplom som bevis på att man vandrat på leden måste man gå 10 mil eller cykla 20.

Katarina och hennes man hade förberett sig bl a genom att gå sammanlagt 50 mil under tiden januari -mars, De vandrade sedan i snitt 24 km varje dag på pilgrimsleden men unnade sig en vilodag, då de bara gick 7 km.

Föredraget var rikt illustrerat med karta och fotografier. Man fick se att pilgrimsleden kan delas in i tre faser. Den fysiska går från utgångspunkten till Burgos, den mentala sträcker sig från Burgos till Leon, och den andliga fasen vandrar man mellan Leon och Santiago. Under vandringen övernattade man till en början på vandrarhem men övergick sedan till att ha enskilda rum, som man kunde boka tre dagar i förväg. Totalkostnaden för mat och logi blev 1360 kr per dag för Katarina och hennes man. Katarina nände också att det var möjligt att skicka packningen mellan byarna för att underlätta vandrandet.

Vandringen innehöll många spännande upplevelser. Naturbilderna var fascinerande men det var också intressant att se bilder från byarna längs leden. Gula pilar markerade ledens sträckning., och det fanns också kors, snäckor och andra symboler utmed vägen 1505 m mäter ledens högsta punkt och i snitt gick man 366 m uppåt per dag. Under de sista tio milen såg man många vandrare. Det gällde ju att få diplomet. Men under vandringen förde man med sig ett pilgrimspass, och i bild kunde man se att Katarinas pass var proppfullt med olika stämplar.

På slutet passerade man den lilla byn Portmarin. Den låg vid en stor damm och flyttades, när dammen byggdes. Och så var man då i Santiago de Compostela och kunde gå till katedralen och fira att man gått i mål.

Även om Katarina fick besvär med sina fötter, ångrade hon inte vandringen, som var ”en upplevelse för livet”. Nästa gång blir det kanske vandring från Lissabon till Santiago. Katarina avtackades på sedvanligt sätt av Laine, och mötet avslutades med lotteri på entré- biljetterna.

Rolf Bååth