Resor

Föreningen Aktiva Seniorer i Borås


Resor

Anmälan till höstens resor kan göras    till kansliet  tel 10 03 70.

I resegruppen ingår fr v Eivor Sülla, Lennart Nordquist, Åke Ekvad,  Britta Sundström, Ulf Bjursten och Gunnie Bertilsson. Olle Friberg  och Harry Lundbäck var frånvarande vid fototillfället.Bilder från retroresan

( referat och fler bilder finns i FAS-Aktuelt)
    

 Mekaniska museet i Stora Mellby


 


     


Elbutiken i Nossebro


Foto: Brita Sundström. Referat och fler bilder finns i FAS-Aktuellt.


En givande häradsresa i Bollebygd

Inför den sista upptäcktsresan i Sjuhäradsbygden undrade vi vad Bollebygd hade att bjuda på. Nu kan vi vittna om att det fanns en hel del att se, höra och smaka. Gränsen mellan Veden och Bollebygd går ju vid Viaredssjön. På vägen dit påminde vi om att den gränsen hade kunnat bli riksgräns, om inte förenade krafter i Sverige för 400 år sedan hade lyckats skrapa ihop en hel miljon riksdaler silvermynt på sex år efter freden i Knäred 1613. Bollebygd var ett av sex härader i Västergötland danskarna hade som pant för att få skulden betald, och den saken rodde Gustav II Adolf i land!

Vår första anhalt på turen var Hultafors station, den enda K-märkta byggnaden i Bollebygds kommun. Där hälsades vi välkomna av Leif Karlsson, ordförande i Bollebygds flitiga hembygdsförening. Många av oss hade aldrig varit innanför stationsväggarna förut, och vi blev imponerade av den fina miljö som många intresserade och kunniga personer i trakten pietetsfullt hade tagit till vara. Stationen kallas numera bygdegård, och en av de ledande för den, Barbro Andersson, gav en fyllig information om järnvägen, som kom till stånd 1894. och om stationshuset, som ritades av arkitekt Yngve Rasmussen från Göteborg och ger en doft av England. Det tillkom 1907-09 och skulle vara välkomnande för gäster i sanatoriet uppe på Fjälla gård högt ovanför stationen. Vi bjöds förstås på kaffe och fick också smaka det goda bröd, som bakas av hembygdsföreningen.

Härifrån fick vi två fripassagerare med - Leif Karlsson och ingen mindre än Krister Johansson, som var kommunstyrelsens ordförande i många år. Så hade vi en förträfflig guide på färden, som berättade om Hultafors tumstocksfabrik och den vackra stenbron i Sörån vid Horsvad, innan vi kom fram till hans skötebarn, Bollebygds tingshus.

För Bollebygds häradsrätt byggdes Tingshuset år 1760, men eftersom det har flyttats ett par gånger från sin ursprungliga plats kan det inte K-märkas. Häradet omfattade socknarna Bollebygd, Björketorp och Töllsjö. Här hölls ting fram till 1920, varefter huset ett antal år var bankkontor Nu är det fint restaurerat och används för sammanträden och borgerliga vigslar. När socknarna 1950 inte skulle vara egna kommuner längre, förenades Töllsjö trots stort motstånd med Bollebygd till en storkommun, medan Björketorp blickade västerut, så att den socknen numera ingår i Härryda kommun.

Det var till den delen av häradet vi fortsatte, nämligen för ett besök i Björketorps kyrka. Den ritades år 1860, när den unge Helgo Zettervall var färdig arkitekt och blev alltså hans första självständiga alster. Från den gamla medeltida kyrkan har man bevarat flera inventarier. Särskilt intressant var, att lillklockan i tornet är daterad till 1519 och just i dagarna alltså är 500 år gammal.

Genom den djupa dalgång där järnvägen drogs löper också parallellt med den en landsväg mot Hindås, som vi följde dit. Tack vare järnvägen upptäckte många göteborgare denna vackra ort för drygt hundra år sedan och gjorde Hindås till en plats för rekreation och vintersport. Vi hade tid att stanna till utanför kyrkan från 1911, byggd i den nationalromantiska stil som var i ropet på den tiden. Sedan kändes det lockande att inta lunch på Hindåsgården, där vi lät oss väl smaka av ett rikt utbud.

Det sista besöket på vår tur var Hindås vackra och intressanta stationshus, byggt i samma stil som kyrkan och med samma arkitekt som stationen i Hultafors. I den pampiga hallen finns något så ovanligt som en musikläktare, för att turisterna skulle kunna få ett storslaget mottagande. Detta och mycket annat som stationen rymmer fick vi veta genom vår trevliga guide Mette Waldrop. Liksom i Hultafors fungerar nu Hindås station som bygdegård.

På återvägen mot Bollebygd fröjdades vi av Krister Johanssons kunniga guidning om natur och kultur i bygden. Sedan våra ”fripassagerare” lämnat bussen, tog vi oss hem via den gamla landsvägen till Borås.


Lennart Nordquist  

 

 

 


Abecita och Wärenstams

Torsdag 28 november

DET FINNS PLATSER KVAR

I novembermörkret lyser vi upp tillvaron med ett studiebesök vid två mycket sevärda

privata konstmuséer. Vi startar med guidning på Abecita konstmuseum i Knalleland, vars

samling i huvudsak utgörs av grafisk konst och foto från Europa och USA samt prisbelönt

nordisk textilkonst. Med sina ca 500 verk representerande ett 30-tal konstnärer från 1961

och framåt är museet unikt i Europa. Museet har också en stark inriktning på foto med utställningar som kompletterar den ordinarie samlingen.Efter guidningen smakar det säkert gott med kaffe med dopp i det vackra caféet.

Efter fikat fortsätter vi till den nyöppnade konsthallen Wärenstams. Här får vi under ledning

av en kunnig guide se fin samtidskonst främst från Sjuhärad på ett helt våningsplan i samma byggnad som Abecita Konstmuseum. I samlingen finns även sju fotografer representerade som har två saker gemensamt – de började sin bana på Borås Tidning och gav sig med framgång ut i världen.

Samling: Utanför ingången till Abecita konstmuseum klockan 09.50.

Ledare: Brita Sundström.

Telefon: 0705 61 59 84.

Pris: 200 kr som betalas vid anmälningstillfället. I priset ingår entré, guidade visningar samt kaffe med dopp.Julmarknad på Wapnö Gård

Fredag 29 november

DET FINNS PLATSER KVAR

Vi åker direkt från Borås till Kvibille Gästgiveri, där vi dricker förmiddagskaffe och äter en smörgås. Efter kaffet har vi bara en lite bit kvar till Wapnö och deras julmarknad med mängder av hantverkare och allt annat som hör en julmarknad till. Vi har några timmar på oss att vandra omkring, och kl 14 träffas vi igen för att äta en kall och varm jultallrik inkl dryck och kaffe på maten. Kl. 16 samlas vi sedan vid bussen för att åka hem till Borås.

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 08.30 med återkomst ca kl. 18.00.

Reseledare: Gunnie Bertilsson.

Telefon: 0707 86 82 18.

Pris: 600 kr. I priset ingår bussresa, förmiddagskaffe med smörgås, entré julmarknad, kall och varm jultallrik inkl dryck och kaffe på maten.

Anmälningsavgift: 100 kr.
Carmen, Göteborgsoperan

Onsdag 11 december

 DET FINNS PLATSER KVAR

Den självständiga Carmen är passionen personifierad: vild, orädd och förtärande. När hon kastar sin ros till Don José blir det upptakten till en relation dömd att sluta i tragedi. Den annars så plikttrogne José blir som besatt och överger allt för att följa henne. Men när Carmens eldiga känslor svalnar skyndar hon vidare mot nästa mål, nästa man. För Carmen är en kvinna som aldrig kommer att kompromissa om sitt

oberoende. 

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 17.30  med återkomst ca kl. 23.00.

Reseledare: Åke Ekvad

Telefon: 0703 50 54 50

Pris: 850 kr.   I priset ingår resa, biljett till föreställningen samt sandwich och dryck i pausen.

Anmälningsavgift : 100 kr.