Resor

Föreningen Aktiva Seniorer i Borås

 

Resor

Resor hösten 2018

 

Anmälan till höstens resor sker till kansliet tel. 10 03 70.

 

 

En första resa i Kinds härad

 

Himlen var mulen och termometern visade 10 grader, när ännu en resa i Sjuhärad startade från Gustav Adolfs församlingshem. Denna gång var det södra delen av Kinds härad som stod på programmet.

Olle Friberg förrättade upprop och fann att alla svarade ja. Sedan tog Lennart Nordquist över och berättade om dagens resa, där Limmareds värdshus skulle ersätta Klevs gästgiveri som lunchmål. Snart var vi inne i Svenljunga kommun, och solen hade börjat bryta igenom morgondiset, när vi passerade Ätran. Vid Tranemo kyrka stannade vi till, och Lennart berättade om dess arkitekt Emil Langlet, som var besatt av centralkyrkotanken.

Dagens första längre stopp gjorde vi i Håcksvik. Här hade syföreningen dukat fram kaffe med hembakat, som smakade bra, innan det var dags för två intressanta guidningar.

Klockargården byggdes som en vanlig bondgård 1843, men fem år senare prydde bonadsmålaren Sven Erlandsson ett rum på andra våningen med märkliga bilder ur den bibliska historien. Bonaderna tapetserades över, men de återupptäcktes 1943.

33 olika bildfält målades av Sven Erlandsson, och att målningarna är fast monterade på väggarna är unikt. De naivistiska bonaderna gör ett starkt intryck.

Håcksviks kyrka är från 1826, men tornet är ursprungligen ett försvarstorn. Dopfunten är från 1200-talet och står framför den gamla altaruppsatsen. På väggarna hänger tre vapensköldar.

Från Håcksvik fortsatte vi mot Östra Frölunda och gjorde en avstickare till Gräne gruva, som var i drift 1899-1932. Från gruvan exporterades fältspat till Tyskland.

Sedan gick färden förbi Örsås och Strömsfors till Limmareds värdshus, där den berömda snitseln väntade. Ute strålade solen, när vi gjorde en tur genom Limmareds samhälle. Dagens sista uppehåll gjorde vi i Uddebo. På avstånd såg vi det som en gång var Uddebo väveri, men vårt mål var Gula huset. Vi fick information inte bara om huset utan om hela samhället, innan dagens andra kaffestund väntade.

Och vid femtiden var vi tillbaka efter en händelserik resa. Stort tack till Lennart Nordquist och Olle Friberg för ett fint arrangemang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nattvarden Jesu himmelsfärd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noaks ark

 

Den gamla altartavlan

 

Text och foton: Rolf Bååth

 

 

 

 

Lights in Alingsås

 

Vi var ett 20-tal förväntansfulla FAS-medlemmar, som startade med buss mot Alingsås och Nolhaga slott. Slottsparken bjöd på en skön kort promenad, där Säveån stilla flöt fram under slottsbron och de ståtliga parkträden visade sig i sin vackra höstskrud i solnedgången.

Jonas Alströmer tog på 1720-talet in potatis från Frankrike. Han genomförde omfattande provodlingar på Nolhaga Säteri. Potatisknölarna kallade han för nolor eller jordpäron. Pärer kallar man fortfarande potatis i Skåne.

Det nuvarande slottet, villan, byggdes 1879. I skymningen efter en generös räksmörgås, kaffe och skånsk äppelkaka startade vandringen.

Vår utomordentliga guide, Margareta, tog oss med på en fantastisk tur på 2,5 km i skön ljummen kvällspromenad. Under 1,5 timmar fick vi uppleva ljusinstallationer av växlande slag, ljussatta av internationella ljusdesigners. Tillsammans med studenter från hela världen har man under en veckas workshop ljussatt offentliga stadsmiljöer. Därefter öppnas allt för allmänheten och mer än 80 000 besökare per år tar sig en mysig promenad för att uppleva ljusinstallationerna.

2019 fyller Lights in Alingsås 20 år. Evenemanget har satt Alingsås på kartan som ett av Västsveriges självklara utflyktsmål under oktober månad. Under fem veckor har man här ett ljusevenemang väl värt att bese.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text och bilder: Birgitta Ståhl.

 

 

 

 

 

Rivierans guldgossar

Fredag 9 november

 

I höst ges musikalen Rivierans guldgossar i Borås med Jan Hjalmarsson och Ingemar Augustsson i huvudrollerna, och en stor ensemble medverkar. Medlemmar i FAS kan se föreställningen till rabatterat pris, men biljettantalet är begränsat.

Tid: 19.00.

Plats: Bäckängskolans aula

Pris: 360 kr som betalas vid anmälan

 

 

 

Julmarknadsresa till Eksjö

Lördag 8 december

 

SKPF arrangerar en resa till julmarknaden i Eksjö, och FAS disponerar 17 platser på denna resa.

Julmarknaden i Eksjö har funnits i 25 år och hela staden öppnas upp för hantverk, mat, musik och julkänsla. På väg till Eksjö dricker vi förmiddagskaffe med smörgås i Jönköping på Mäster Gudmunds källare. Efter tre timmar på julmarknaden äter vi en god jullunch på Stadshotellet i Eksjö, innan resan går hemåt igen.

Avresa: Från Anna Linds park kl. 08.00 med återkomst ca kl. 18.00.

Pris: 695 kr. I priset ingår bussresa, förmiddagskaffe och jullunch.

 

 

.