Resor

Föreningen Aktiva Seniorer i Borås

 

Resor

Resor

 

Anmälan till vårens resor sker till kansliet tel. 10 03 70.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Resegruppen med från vänster Eivor Sülla, Lennart Nordquist, Åke Ekvad, Brita Sundström, Ulf Bjursten och Gunnie Bertilsson.

Frånvarande vid fototillfället var Olle Friberg och Harry Lundbäck.

 

 

Katas gård i Varnhem

Onsdag 24 april

 

Många kom inte med på resan hit förra året, så nu går den i repris. Det rör sig om en sensationell fyndplats alldeles intill Varnhems kloster. Man har grävt fram en drygt tusenårig stenkyrka med en stor kyrkogård. Vi kommer till en stor hall, uppförd till skydd över vårt lands äldsta rum, kyrkan på Varnhems stora gård där Kata var mäktig husfru. Alldeles invid kyrkomuren ligger Katas grav. En sten med text i runor berättar om Kata och Kättil, hennes make.

Första rasten på resan blir i Vara, där vi intar kaffe med ostfralla på konditori Nordpolen. Så bekantar vi oss med Kata, en modell i helfigur klädd i vacker blå dräkt, på Västergötlands Museum i Skara. Där har man en intressant utställning om fynden i Varnhem. Sedan är det dags att fara ut till Varnhem för att vandra runt i Katas gård.

Vi gör en kort tur i den betagande bygden i Valle härad till Stiftsgården Flämslätt för att äta vår lunch där. Så återvänder vi till Varnhem för att bli guidade i den sköna klosterkyrkan och även titta in på det intressanta klosterområdet. Hemfärden sker utmed Hornborgasjön.. En kaffestund i Café Doppingen med vacker utsikt över den kända fågelsjön blir vår sista paus.

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl- 07.30 med återkomst ca kl. 17.00.

Reseledare: Olle Friberg, tel. 26 18 42, 0706 27 18 42 och Lennart Nordquist, tel. 10 29 25, 0703 15 31 25.

Pris: 600 kr. I priset ingår bussresa, kaffe 2 ggr, lunch och guidning.

Anmälningsavgift: 100 kr.

 

 

En tvådagars rundresa i Skåne

Torsdag och fredag 2 och 3 maj

 

Dag 1

Vi åker till Rasta på Hallandsåsen, där vi dricker vårt förmiddagskaffe med fralla kl. 10. Därefter åker vi till Arild, där vi får en visning av Arilds vingård och sedan provsmakning av 3 olika viner. Vi äter även lunch hos dem. Efter ett par timmars bussresa stannar vi för eftermiddagskaffe på Gunnarshögs Gård. Före kaffet får vi höra lite om gården och den tillverkning de har av rapsolja. Efter kaffet kommer det också att finnas lite tid att besöka deras butik. Vi beräknar att vara på hotell Svea i Simrishamn ca 17.30 och kl. 19 serveras vi en tvårättersmiddag.

Dag 2

Efter frukostbuffé ger vi oss iväg kl. 9 från hotellet. Vi kommer att göra en sväng förbi Glimmingehus och sedan åker vi till Kiviks musteri. En guidad visning av Äpplets hus och förmiddagskaffe blir det där, och för de som vill finns också möjlighet att besöka deras butik. Därefter åker vi vidare till Åhus för att göra ett besök i Åhus studiohytta. Där kan vi se glas- och trädgårdskonst. Sedan ska vi till Sölvesborgs golfkrog, där vi äter en lunchbuffé kl. 14. Golfkrogen ligger ca 100 m från Europas längsta gång- och cykelbro på 756 m, som vi hinner ta en promenad på. Efter ett par timmars bussresa kommer vi att stanna vid Rasta i Värnamo. Där ska vi dricka kaffe och äta en smörgås och en kaka.

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 07.30 dag 1 med återkomst dag 2 ca 20.30.

Reseledare:Gunnie Bertilsson och Brita Sundström

Telefon:0707-86 82 18 resp. 0705-61 59 84

Pris:2.100 kr. I priset ingår bussresa, fm- och em-kaffe båda dagarna, lunch båda dagarna, tvårättersmiddag dag 1, frukostbuffé dag 2, hotellvistelse dubbelrum, samtliga guidningar samt vinprovning. Dryck till middagen dag 1 samt enkelrumstillägg 365 kr tillkommer.

Anmälningsavgift: 400 kr

OBS!!!Anmälan senast 15 mars p g a bokning av hotellrummen

 

 

Ny resa i Kinds härad

Tisdag 7 maj

 

Nu gäller det Norra Kind, som ett kompani hette på Älvsborgs regemente. Den delen av häradet präglas av de stora godsen och deras miljö – ”Gårdarna runt sjön”. Vi tar oss till Limmared, där landets äldsta glasbruk i stånd grundades och får vårt förmiddagskaffe på värdshuset, innan vi beser Södra Åsarps intressanta kyrka med rika minnen från medeltiden. På Torpa har mycket hänt, inte minst under de senaste åren, då interiören ändrats på ett genomgripande sätt. Vi blir guidade runt där och får sedan smaka något av vad godset har att erbjuda i restaurangen. På vackra vägar letar vi oss i vårens tid till den sista anhalten på färden, Källebacka i Marbäcks socken. Där blir vi också guidade och får en kaffetår, innan det blir dags att återvända till Borås.

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 08:00 med återkomst kl. 1700.

Reseledare: Olle Friberg, tel. 26 18 42, 0706 27 18 42 och Lennart Nordquist, tel. 10 29 25, 0703 15 31 25.

Pris: 600 kr. I priset ingår bussresa, kaffe 2 ggr, lunch och guidningar.

Anmälningsavgift: 100 kr.

 

 

En resa i Kungs Rike

Tisdag 14 maj ( Inställd p g a för få anmälningar)

 

Vi åker från Borås mot Fjärås Bräcka, där en guide ansluter och kaffe serveras. Här får vi ta del av istiden.

Ett besök görs på Hunehals borg, som hade stor betydelse på 1200- och 1300-talet. Bussen far vidare till Äskhults by, där vi kommer in i en miljö från 1800-talet med rötter i 1600-talet. Vi får också ta del av ett skådespeleri om olika livsöden.

Efter detta blir det lunch på Skårs Gård. När denna är avklarad, reser vi till Tjolöholms Slott och får en guidad visning. Vi avslutar med eftermiddagskaffe där.

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 09.00 med återkomst ca kl. 18.30.

Reseledare: Ulf Bjursten.

Telefon: 0705 26 81 28

Pris: 995 kr.

Anmälningsavgift: 100 kr.

 

 

Hisingen runt

Onsdag 22 maj

 

Årets skärgårdsresa går till större delen inomskärs. Vi åker runt Hisingen med M/S Carl Michael Bellman .

Resan börjar vid Lilla Bommen och går motströms i Göta Älv till Bohus fästning. Där lägger vi om kursen och följer Nordre Älv ut till kusten och Göteborgs Norra skärgård. Avslutningsvis åter in i Göta Älv och till Lilla Bommen. Båtresan tar ca 3 timmar

Avresa: Från Gustav Adolfs församlingshem kl. 0945 med beräknad hemkomst 1630.

Reseledare: Åke Ekvad

Telefon: 0703 505450

Pris: 990 kr. I priset ingår bussresa tor Göteborg, båtresa med lunch, kaffe och förinspelad guidning.

Anmälningsavgift: 100 kr